阿富汗變天 美軍撤離後續:新勢力重新集結

221 回覆
442 Like 1 Dislike
明明就解學生
吹到變學士
班生蕃憑乜做學士
言語之中好明顯睇得出佢講緊拜登有幾咁無能、幾咁弱智,而佢係講緊事實
都唔撚明
2021年打仗仲用子彈
用核彈啦on9
一野炸爆成個阿富汗咪世界和平囉
打生打死不如一次炸撚死曬佢算
潘杰西爾的雄獅 型到癲
香港果啲魚蛋生菜應該要學下
九龍皇帝、神奇小子、星之子、老懵懂、狼英、淋奠…
阿富汗好似做戲咁 幾路人要集結反攻
音譯個地名出黎擺頭又唔知咩意思你咪覺得型
重案組之虎呢d你明咩意思咪又厭老土
中央政府軍所謂潰散實際係走翻自己鄉下
聽部落長老有乜打算
如果個恐怖組織改自己個名做正義,咁你係咪都會咁順灘叫佢做正義?
台灣不嬲都咁叫
阿富汗國防軍就好似30s既國軍,好多都係地方武裝名義上拼入去
而家塔利班兵鋒正盛,掌握住公路同大城市。地方勢力點解會睇唔開之前唔出力到家下先玩雪中送炭去挑機
如果係地方軍反而仲好
事實係美國為左搞nation building 將北方聯盟軍隊解散
再用北約制式夾硬一支新軍出來
事實上呢支新軍除左少數部隊之外
大多數根本無戰鬥力
一開戰肯定係走翻自己真正既共同體個度
正規軍難打好多
塔利班開始一開門就殺哂入面的人
但正規軍就唔可以咁做
制度上集權政府訓練掌控既新軍係好過割據地方既私兵
之前俾人吹奏既突擊隊都係新軍
始終呢d都係新事物,中央政府唔夠威信既時候士兵就無向心力,好易行返而前熟悉既舊路
戰略嚟講,反塔利班陣營應該唔急住反攻,一嚟需要時間重新聚集軍隊,二嚟等塔利班治國治到一塌糊塗,激發民變同內鬥,反攻嘅成功率會更高

但係有機亦有危,正正因為而家未聚集好,如果塔利班打鐵趁熱大舉狂攻,只怕副總統守唔住
阿富汗始終部落先係真共同體
以前有太上皇望住就話
宜家要我無啦啦走去保護第個部落
當然唔肯幫你送死
阿富汗你霸個山頭就可以食山座山
所以塔利班都好難統一全國
或者話根本未統一過
Italy afghanistan is only a geographical expression
依家攻守交換,塔利班入咗大城市反而唔著數
十三座大王的俊
Whatsapp的偉
屯公女廁的娜娜

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞