【技術文章】究竟TPGY發生左咩事?

101 回覆
28 Like 6 Dislike
其實連登入面講再詳細小小我都驚無人想聽
Plug 3月17嘅公布出事,到今日都未再升番上去
但係TPGY唔同,佢有Spac 補底喎

不過真係唔知個restatement 幅度幾大,佢刻意收埋係risk factor度想淡化件事
「As of June 30, 2021, since its inception excluding Blue Corner, we sold, deployed or acquired through acquisitions 18,246 chargers , of which 7,360 were on the Blink Network (4,517 Level 2 publicly accessible commercial chargers, 1,555 Level 2 private commercial chargers, 105 DC Fast Charging EV publicly accessible chargers, 25 DC Fast Charging EV private chargers, and 1,158 residential Level 2 Blink EV chargers), and the remainder were non-networked, on other networks or international sales or deployments (173 Level 2 commercial chargers, 6 DC Fast Charging chargers, 9,823 residential Level 2 Blink EV chargers, 819 sold internationally and 55 deployed internationally). The charger units herein are net of swap-out or replacement units.」

Blnk六個月賣16068個Level 2 Charger、136個DC Fast Charger

根據我係香港拎到既報價,Level 2 Charger賣4000-5000一隻,DC Fast Charger賣12萬至50萬都有

我用最平最平計,我當佢Level 2就3000蚊一隻、DC就8萬一隻

16068*3000+136*80000=59,084,000港幣,即係7,588,424美金,都多過佢報表上既4百幾萬.........

所以Blnk份報表都有少少奇怪

EVBOX就冇講佢賣既charger有幾多係Fast DC,幾多係Level 2 AC既,所以你話如果賣DC:AC charger既ratio同BLNK一樣,咁EVBOX賣既價錢的確平過BLNK好多,亦唔合理

但如果EVBOX係主力賣AC charger,咁500-600歐元一隻AC charger其實唔會平過BLNK,因為用以上計既方式,BLNK賣緊3000港幣一隻,即係300歐元一隻

EVBOX一日唔披露更多資料出黎,一日都好難知佢依家份報表係唔係有古怪,因為背後可以有好多種原因。單單係唔同版本的charger,個價錢都可以差距百幾倍,例如TESLA最新果款300KW既DC charger,我估可以賣到一百萬港幣一隻,但最平最普通既Level 2 AC charger幾千蚊有交易。

所以唔可以單純靠Revenue / Unit去評估間公司值唔值錢,睇P/S好似好D。如果用P/S去睇,BLNK P/S係EVBOX 10蚊既時候既十幾倍,估值遠遠超過EVBOX
As of 喎,係由成立以黎賣左幾多嘅total數黎
Infinite 巴可以睇番

5/13 8K
1,597 commercial and residential EV charging stations were contracted, sold, or deployed during first quarter 2021

8/11 8K
3,264 commercial and residential EV charging stations were contracted, sold, or deployed during Second Quarter 2021, compared to 380 in the same period last year, an increase of 758%

Total BLNK應該只有售出4861支
但係BLNK呢個數係好古惑,包左Contracted。姐係未入帳都未計,所以用番我第一個Post嘅數會較為合適。

至於你想分拆Level 2 去計,我諗呢一刻再深入研究要做好多deep research。

~呢個post想主要講番Evbox為主~

如果你咁講,就會多左個possibilitiy係 EVB跟本只係愈賣愈低檔次嘅charger?

咁就要再研究埋,低檔次嘅charger係咪低margin?咁陣令一個考慮點值唔值長線持有。
唔怪得我計出黎都怪怪地,咁DC:AC既ration用返佢比既ratio

當佢Level 2就7000蚊一隻、DC就20萬一隻

4280*7000+36*200000=37,160,000港幣,即係4,779,421美金,同佢份報表差唔多

至於低檔次既charger margin係唔係低D就唔清楚啦,純粹material cost就未必高既,大陸大把廠做緊幾百蚊至一千蚊一隻Level 2 AC charger,sales cost就唔知。

不過賣charger既revenue唔單只係product revenue,預計將來D電樁公司主要收入來源都係software同maintenance,依兩方面既收入,一隻DC charger既收入唔必有幾十倍於一隻Level 2 AC charger既收入咁誇張,可能只係得兩三倍,畢竟對於software黎講,佢地功率大唔大都只係一樣。

所以賣10隻Level 2 AC charger既product revenue未必有賣1隻DC charger多,但預計一個charger用5-8年的話,software同maintenance revenue會多好多囉。
估值教授,Tpgy合併個機會大唔大。

合到 : 又升幾多
合唔到:又去幾多
另外主力賣低檔次既charger既公司值唔值得持有就見人見智啦

我覺得將來主力都係Level 2 AC既充電樁,快充會好少見到,成個market既software, maintenance revenue大部分只會流到Level 2 AC果邊。
如果你咁講,就會多左個possibilitiy係 EVB跟本只係愈賣愈低檔次嘅charger?

另外又未必愈賣愈低檔次既,有個可能係DC fast charger既銷量不變,而歐洲對充電樁既補貼係固定左係上限1000歐(假設)一隻,咁level 2果隻咪賣多D,revenue/unit咪拉低左囉

實在太多原因會做到你開post講果個discrepancy啦,都係睇P/S同毛利率好D

P/S就唔洗講,EVBOX低過BLNK, CHPT, EVGO果D多多聲

毛利率就係講返你提既問題,低檔次既charger margin會唔會低D,我就係上面講左自己意見。
我當所有野remain uncharge,好似岩岩12月10日公布咁先

雖然啲price or market cap唔太update,但係第一步你應該先搵齊曬佢地啲forecast or 自己estimate

第二步就係認識行業
CHPT, New Motion, Evbox, Evgo, Blink,

根據公開資料,Evbox係歐洲嘅市場係大嘅,想進入美國市場;最好嘅定位應該係chpt打後中前游嘅品牌。

第三步選擇Valuation model
電動車用DCF Model就太離地啦
用PS model係會合理一啲

第四步就會係計數
因為用newmotion under shell,無上市。
所以比較起Blink,用Chpt做reference係最貼近

CHPT P/S = 7698m / ( 40.51m Q1 * 4 ) = 47.5
CHPT guidance P/S = 7698 / 198m = 38.87

第五步做 Adjustment
P/S 38.87 - 47.5 去睇下你覺得會唔會因為咩原因高低估左,例如spac warrant? 增發?

最後將
Evbox 嘅72m guidance sales
乘你決定嘅ultimate P/S
再除番暫時總股數 139m
就會得出你嘅目標價

我保守啲計P/S 20 = 就只會係10蚊(Spac 現價)
有啲巴打覺得追到chpt估值 計P/S 38.87= 就只會係20.13蚊

最最後,將呢個目標價配合TA 訂出最佳買入及賣出點,咁先係一個長遠good trader。
條數唔清唔楚已經唔洗考慮啦,成個美股市場咁大咁多機會點解要死纏一隻SPAC
其實上面有infinite巴講過,亦都係好多人心魔之在
就係佢P/S真係好抵 依加個PS大約20x仲要係2020年數,人地同行用2021Q1/Q2 都起碼過40x。
負評我個個巴打,我用TPGY寫左個簡單版啦
升番15蚊比我走啦好嗎
唔好
等唔等到2022?
睇$30up
幾個月 好快姐
其實真係好想走,但真係蝕死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞