【技術文章】究竟TPGY發生左咩事?

101 回覆
28 Like 6 Dislike
初次想嘗試寫一啲技術性嘅文章,岩岩隔離Post講緊財巴隻TPGY,咁我就用呢隻股入手講下。

打算撈底嘅你、或者打算長揸嘅你,做呢個決定之前有無認真睇過8月6號份野先?

一啲人話佢基本面轉差,但係似乎誤以為基本面轉差係因為合併延期到2022年,但係呢個絕對唔係個原因!

其實,Restatement of 2019 Financial Statement 先係基本面大轉差!

簡單兩幅圖講左發生咩事

長揸嘅連登仔要考慮搞到呢個地步,就算俾佢合併到,未來TPG同 Engie 仲點可以係上左市嘅EVB Board of Director 入面可以好好合作呢? 打算撈底嘅你、或者打算長揸嘅你諗下呢隻股又有幾值得長揸十年?

以下呢5幅圖講曬成個計算方法,戴定頭盔只係我推測,呢個未必係問題嘅唯一部分:

歡迎大家入黎講多小小或者反駁一下,如果有咩意見俾我都可以留言講下~
LM
我哋已經返唔到轉頭

要繼續溝⋯
希望財巴入黎反駁你
話時話財巴去咗邊?
買TCBY對沖
輸曬啦輸左一年人工
如果你手持TPGY,先唔好講Sunk Cost咁學術性,你要考慮兩條問題:

1. 你目標係短線回本就走 定係 長線持有?

2.1 如果係短線回本就走
- 你要計番你回本嘅價位係邊? 依加個支持同阻力位係邊?
- 溝貨係咪會令你回本機會變大 定係有機會愈蝕愈多?
- 出面有無其他更好投資機會幫你回本?

2.2 如果係長線持有,咁你要考慮一下
- 盤數嘅誠實程度( 8月6嘅Report 己經寫左係其中一個Risk Factor)
- EV發展潛力( 8月6嘅Report 己經寫左係另一個Risk Factor)
- 管理層未來合作問題

我睇完8月6號個份Report,再加埋其他non price data research,我覺得10蚊都唔係一個好潛伏機會,當然係有機會合併機會死貓彈,但你要等講緊半年先可能回到本。更加唔好講絕對唔係理想長線持有。
SH
如果照你咁計 合理市值係幾多
係,依加係講緊2019年盤數 might be 有錯,但係公開講得你聽就唔會係可能咁簡單啦...
要先搞掂2019盤數,再睇2020盤數,然後重新估值
首先,2019及2020盤數未搞清,實際Unit Sold, Revenue 同Growth Rate唔知,上述係我預計問題個個位。

咁點可能呢刻講到一個好準確嘅Valuation俾你,正正因為咁,TPG都開唔到一個估值價俾Engie,然後隻股卡死左係度。

咁呢個情況底下,就算係有7.76蚊(記住有3.5億in trust 要分俾4506萬股)補底,我唔覺得安全。我陣間會講下夠究有咩non price data會顯示到佢Revenue個水份問題。
2019: €1254 / Unit
2020: €651 / Unit
2021: €726 / Unit

要注意嘅係Chargepoint係2019-2021年每個Port賣緊

2019: $3100 / Unit
2020: $2900 / Unit
2021: $2900 / Unit

個市場大競爭到要無啦啦減半價?
歐洲明明EV發展已經好過美國架喎?
我覺得盤數有古怪位係度
@財撚
有冇計到佢歐洲補貼?
佢公開左個算數無明確分開Government Grants出黎,跟據 IAS20.29,咁好大可能佢已經放左入Other Income入面,而個數根本唔大。
依個問題係discord gp其實幾個月前有討論過,都唔係太明點解要減價,可能想低價搶客,佔左個位先,以後賣software賺錢

不過一個charger賣€651其實都好合理,唔算賣得平

香港講緊一個32A single phase charger普遍賣4000-5000蚊港幣,大陸更加唔洗講啦,千幾蚊一個都有,平過佢多多聲

chargepoint點解賣咁貴唔太清楚,可能佢唔係上面果款,冇咩點睇佢份財報。如果佢真係賣上面果款賣咁貴,我反而好懷疑佢盤數,貴其他人四五倍,點樣做到龍頭
BTW,估值都要同同行公司比較既,比起CHPT, EVGO, BLNK,甚至係香港既基石科技8391,EVBOX合併後既市值好低啦。除非你話成個行業都overvalue左,如果唔係TPGY好難會跌到10蚊以下囉
首先我指出嘅係佢盤數嘅可信度有問題呢樣野,我再Further去搵埋BLNK嘅10K & 10Q睇過去驗證一下:

As of December 31, 2020, Blink deployed 16,617 charging stations.
As of June 30, 2021 excluding Blue Corner, we sold, deployed or acquired 18,246 chargers.

半年賣左1629支,而Revenue係4,937,737。
Blnk新手都賣緊$3000 / Unit wor...
承上,兩間已上市公司每支都賣緊3000美金,連同依加話2019盤數有可能問題,我就反問緊一條問題係究竟依刻呢盤數、Unit of Sales同Growth rate有幾可信?

你講緊同同行比較係business value model嘅其中一種technique only,叫Fundamental Valuation Measure。

呢行個key point 好大程度基於Growth rate on no of charger sold and revenue,咁樣唔可靠嘅數字將會大大影響佢嘅估值, as mentioned in risk factor 個report。

Blnk一值上市至今都保持高Growth rate,計估值嘅幾種Model 上保持到Growth rate係有優勢的,所以佢係咁多隻入面股價最硬淨。

Evgo有PIPE同一啲大戶出貨嘅因素唔會咁快洗落去。

咁所以唔可以一概而論,始終市場依舊互動的。
但而家唔係話同同行比較問題喎
比人踢爆做假數 盤數真實係點無人知
之前果D數都無人知係咪真
誇少少講甚至可以算係騙局啦ching
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞