【技術文章】究竟TPGY發生左咩事?

101 回覆
28 Like 6 Dislike
想問點解3.5億要分俾 4506萬股
Class A 35,000,000 shares
Class F 8,750,000 shares

Class A 先有 a redemption value of $10.00 per share
即係至少有$10
Shares Outstanding 3500萬股
Implied Shares Outstanding 4506萬股 (by Yahoo)
我估應該係 Class A + F ? 雖然條數唔對
Class F 係 for voting, $0.0001 par value
應該唔同Class A 有同等價值
有錯請指教
等緊佢啲股升返嘅時候返嚟屌鳩大家
巴打可唔可以講吓NIO.US
spac本身條數都唔透明,用黎決定買唔買好易奶野
o的ppt講o的唔講o的,又唔知有冇經過核數

tpgy係spac熱潮過後,已經有長期下跌趨勢
仲買會輸錢好正常
唔明

2019 唔係audit 咗架咩?
2020 estimated revenue 同2019 Q升但Amt 相約係代表P低姐
唔代表2019錯
如果錯auditor 食屎喇
第3張圖點建用111478 除唔係71101?
個軟硬件收入係2019 accumulated from the beginning?
支持巴打有心分析
我因為都係Roughly睇份Financial Statement,Check番你個個Class A+F嘅數先岩。
呢一點我要再Confirm一下,Spac個機制Class F有無得分錢我唔太Sure,我check一check先,呢個位對大家做decision making幾重要
其實統一計法做Estimate就可以,因為正如我講BLNK 同 CHPT用同一計法會到大約都係3000美金 一件,但係EVB賣緊600蚊一件

如果用b/f 個價兩邊一齊大左 但係都會顯示到有啲abnormal 嘅findings
要些小時間做Research,俾幾日我
10蚊左右 可以建倉......

可以睹佢間唔中 因為消息炒上1,2日 
贏5%走人
其實我好耐之前已經計過呢個analytical procedure,但係個原因可以係大減價或者歐洲做爛市。

但係依加講明要restatement ,最理想已經係2019 及2020 個no. of charger sold根本有誤導,個 growth 根本無investor presentation咁大,so that 要重新做估值...

麻煩啲就係2018 Revenue 係先係誤導個個,咁成個估值就會玩完。

根據哈佛 Business School 同PwC個introduction to spac,似乎個Class A Share有份供Trustee account以外,Warrant 本身有份contribute 個trustee,究竟條款係點寫可能要再睇詳細份DA...
巴打好有心 支持
可唔可以分析下coinbase 想睇你同格sir睇法有冇唔同
我試下研究,因為我自己只係有小小Eth,唔似格Sir睇左呢行咁耐。

加上佢係新上市,暫時個走勢同BTC 價好correlated ,睇下份Report有無咩古怪野再同大家講。
豬幾多呀?而家斬仲未遲
至少好過佢跌到5蚊
Normal黎講,咁佢一日未合都唔會穿9蚊嘅。
我整理下現況:
你係based on佢現時公佈咗嘅2019 actual revenue同quantity + 2020 & 2021 estimated revenue同quantity
計到佢個2019 (unit) price高過2020/2021嘅estimated好多
所以估佢要restate係因為2019 嘅revenue吹大左?
定你覺得佢講細左個no. of unit sold

restate 2019 financial statement照計只係改到2019 revenue粒數
unit sold並唔係FS嘅一部份
就算2019 revenue實際係低啲
但係佢估2020 / 2021都已經用返個低啲嘅price嚟計
咁照計2020 / 2021個estimated revenue就反而係貼近返現實

當然restatement都可能反映誠信問題 / bookkeeping 能力問題
點都係個大隱憂
首先就係如果誠信 同book keeping出問題,盤數可以係根本上無一個數係可靠。

1. 盤數反映Revenue Logic 唔合理
正如我講2021 低到 €650 一條柱,同市價 $3000一條柱好似更加唔合理,唔係價錢調低左就合理

如果黃金賣緊18000一兩,有人俾4000一兩你,你第一時間會諗咩?

但係唔合理並唔帶出邊個位出現問題

2. 無人知2019、2020同2021 邊一年完全正確
因此,出問題個位純粹我估計,係三年都錯。

Possibility 1 : unit sold根本無200000咁多,而引伸出黎Revenue有小錯
Possibility 2 : 根本成個Revenue cycle 都係錯 / 具誤導性嘅

要注意嘅係佢地前幾個月換左CEO
1同2 2個問題我都認同係值得討論
純粹想講2條問題都同2019 financial statements冇直接關係

2019/20/21 嘅 revenue 同unit 總共6粒數
只有2019 rev 係會出現喺2019年份FS度

如果你話FS錯得,operation data同estimation都唔可信
咁又係另一回事 (即係我頭先講嘅誠信問題 / bookkeeping 能力)
好多人都做緊financial statement analysis
希望聽下估值教授講下financial modelling & valuation
如果你對audit work 了解,第一步做audit planing 就會計我上面啲數。 咁樣佢地就會特別做Revenue 嘅 Audit work。

後續嘅野,我唔係insider 就真係同唔到你講。

有時有啲位局外人只係被市場搵左笨,但係有小小clude嘅時候應該要了解下先做決定。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞