阿爾卑斯砌山之旅

166 回覆
354 Like 8 Dislike

而家已經去咗法國沙木尼個邊爬山
我就係你男朋友
雪崩喺邊個位置瀡落嚟都可以預計到?
年經題,想問你係點認識wilson同入呢行,同埋呢條路同大家平常香港人與眾不同有冇啲咩感受?
可以,見到條track比雪崩磨滑咗,而且爬陰影位,唔好行太陽曬住嘅雪,仲有痴石頭爬,有咩事用石頭擋。
Fb識,其實香港好少人玩阿爾卑斯式登山,玩得都會知係邊個。

生活好夢幻,可以周圍飛,去有錢都去唔到嘅地方,而且又有得去玩,同世界各地嘅探險家交流,你會了解呢個地球更多,因為探險成日都要了解環境同天氣。

感覺自己真係好好彩,冇好似香港人咁返office工。
個計劃比幾多歲人士參加?
有冇detail
幾多人?
做嚮導同幫科學家做啲研究。
今年應該要追踪一隻座頭鯨。
參加咗個program後,我會再睇下你有冇能力去極地做嘢,如果真係勁嘅我會介紹你過去,但如果唔達標準嘅,諗都唔使諗。

不過個program我已經停止收人啦,下兩年請早。
chamonix玩 utmb
巴打咁快返屋企唔爬啦?
呢邊天氣差,太多雪崩,加上我8月要陪女朋友睇演唱會,返去又要坐14日,早啲返去陪女朋友好過。Wilson佢team up咗個英國海軍爬多一兩座就走。
加上我條新繩比石頭割斷咗,而家得軍佬有繩,而我又唔想3個人爬,實在太慢,所以都係下年再返嚟。
雖然有啲可惜,錢可以再搵但最緊要係安全
黑面羊
大家玩既野唔同
兼且佢背景太紅交流唔到
巴打喺法國返香港,係唔係喺機場做個PCR test 就上得機?
我係瑞士蘇黎世上飛機返香港,可以喺機場做PCR Test 135瑞郎,之後你要去香港瑞士領事館嘅網站print一張證明書,話呢個lab 係香港政府認可。

另外你要有14日或者7日嘅酒店證明,同埋都要print番個酒店list出嚟,話呢間酒店喺香港政府認可。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞