阿爾卑斯砌山之旅

166 回覆
354 Like 8 Dislike
家陣大部份連登仔都係屈喺香港,過頹廢人生,師兄真係去到阿爾卑斯山,有個瑞士山區肺,真係羨慕死我啲港燦。
喺香港有冇機會可以學到依種登山方法
好想出國行啲大山,但冇技術又唔係好夠薑
當你係山上食緊風,捱緊餓就唔會咁諗
唔請guide 爬一座雪山, 其實精神壓力好大。
我爬過30座4000m, 個人黎講最好玩個座叫Zinalrothorn,
matterhorn雖然靚,但係好悶。
香港既山藝課程,其實唔啱歐洲雪山用,完全係唔同既野黎。
每日捕住巴打你ig限時
慢慢適應係好事黎,由Junfraujoch上 Monch hut 個火車飛勁貴
歐洲有好多4000m都好易,Grand Paradiso, Allalinhorn ,Mont blanc, Breithorn ,呢類山唔需要攀爬技術就可以行到上去,其實唔需要點學,建議你直接請local guide叫佢教你就得。

但如果你想爬Eiger, Matterhorn, 就需要學攀岩同冰雪技巧。喺香港你可以學到multi pitch trad climb,但你學唔到冰爪同冰斧運用。香港會教你整3 point 2 point anchor,但去到雪山爬technical 野,你冇可能花時間慢慢做anchor。

香港好多人人攀石都好勁,但係去到冰雪就兩回事黎。 著冰爪踩雪訓練腳感,一定要係外國慢慢浸返黎。
請guide就唔係alpinism了,做探險呢行好講求攀登自主性。
請guide即係變咗商業攀登,你跟住佢行就得,佢幫你決定哂一齊,作為for fun 其實冇問題,但如果你要做真正既探險家,其實係要自己去決定攀爬方式,條路要自己搵出黎。係攀山世界入面,你冇領攀過等於你冇爬過,唔可以寫落cv到。
join Alpine club 仲有好多好處,住山屋有折,又有保險可以cover你意外直升機個course. 一年會費好似$700。
係嗰cost先啱
Alpine club每個月仲有爬山月刊寄去香港俾你。
唔好意思派完膠,認真問吓師兄有冇諗住爬山Mont Blanc & Zermat? 上網睇到Mont Blanc啲景色真係好靚!
巴打有料,喺咪諗住做IFMGA guide? 香港仲未有人做到,佢requirement都幾高下。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞