阿爾卑斯砌山之旅

166 回覆
354 Like 8 Dislike
Matterhorn**
Hornli ridge 真係超悶,因為攀爬嗰part好簡單,大部分都係scrambling,而且又多人成日塞車。可能lion ridge 意大利嗰邊會好玩啲。North face我就要再train先有可能爬到。
我都係德文
巴打我上面咪答咗你新手應該要點做囉
我都冇話一定要做探險家或者alpine佬。

咁你問我點解唔請guide, 咪因為請guide唔可以寫落CV到。我自己本身都做緊polar guide, guided climb 見工對我會有影響。喺歐洲分得好清楚,因為爬山喺佢哋既國技黎。
其實"砌山"係點解?
其實我26歲先開始學爬山,嗰時係用記攝身份入去讀。巴打加油,香港真係冇乜呢類型嘅guide,亞洲人係歐洲山界立足真係好難
隻羊黎架?咩品種
好得意!
佢哋由細玩到大,夏天去爬山,冬天去滑雪。之前係意大利見到老師帶兩個小學生去爬座4000m, 比著香港一定屌到爆,又話危險。
已經爬咗啦

Matterhorn

Mont blanc
爬山佬拎住條繩 hitch hike都易啲
不斷瘋狂爬山
瓦萊黑鼻羊
好似係瑞士獨有品種
一路返工一路睇你啲ig story, 真係好正, 啲景靚到
喺,入境show香港政府嗰張就得,冇打針就要show 72小時陰性檢測 ,唔使整歐盟疫苗護照。入去仲快過你平時旅行,因為冇人排隊過關,冇人搭飛機,可以打橫瞓。
返香港係咪唔使再隔離?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞