阿爾卑斯砌山之旅

166 回覆
354 Like 8 Dislike

7月中飛左去瑞士,上機入境超簡單,比張針紙佢睇就得。
一個星期內爬咗3座山,琴日爬完Eiger艾格峰落返城鎮,成條街冇乜遊客,真係好舒服
而家諗住喺Luzern休息一個星期,下星期去法國chamonix繼續砌山。

有冇巴打係瑞士或者會去chamonix
songbill
d羊好過癮
巴打好勁

lm等睇相
今年頭先係瑞士返香港 有follow你ig 好靚呀 一切小心
巴打諗住爬到幾多夠皮返歸?
我個climbing partner 仲差15座就完滿歐洲82座4000m, 成為亞洲第一人。我同佢爬哂就走,之後返南極做野。
巴打
爬雪山建唔建議全黑衫褲同裝備
呢15座係連住去嘅山峰還是獨立?
你地目前計劃預計幾耐搞掂?

可能會每兩年攪一次,今年會帶班學生去挪威同瑞士學爬山。
呢個計劃係希望訓練多d探險家出黎,睇下呢個世界有幾大,唔似香港政府咁叫你返大灣區做野
feel到條路好似好遠咁,eiger都係會經Mönch落山。
你喜歡,個人選擇黎。
我係香港先會全黑,但上雪山我唔會,因為partner睇唔到你,直升機亦都好難睇到你係邊。
Luzern超正
留名睇連登仔怒屌
師兄真係好有米,受我呢啲窮撚一拜
有9座獨立山峰,2座traverse。希望可以9月頭完成,但都係要睇天氣。今年歐洲天氣好奇怪,夏天積雪量超多,好多山都有雪崩風險,rock route太多雪又爬唔到。 我地好彩有一個星期太陽曬溶啲雪,先可以爬到Eiger.

我都想比連登仔怒屌,連登定律越屌越紅。
香港飛去瑞士張機票先$3400
我地唔請guide 已經慳好多錢了,人地請guide平均成本要2萬港紙一座。我地$800攪掂,如果唔訓山屋,玩野外露宿自己帶野食仲平啲。
簡直係萬千連登仔嘅完美人生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞