金融界鄙視鏈 Tier排名

132 回覆
37 Like 73 Dislike
明既
我都要改返個CYZ last name
我睇到commercial 》 Big4 我都O咗嘴
More
Cisa 有乜用
Corp bank department > big 4
Commercial bank可以俾到幾高人工
Big 4 partner $$$$ > Commercial Bank Head
In $ sense
樓主係咪精神有問題 開咁撚多垃圾po d內容一D insight都冇 ibank trader係執行投資經理指示都講得出 癲癲地
pension fund, sovereign wealth fund應該排邊度?
波台仔好有insight
Ib credit risk 會唔會比ibd人工差好多?
成日就label咩台咩台 我係波台就比人叫cctoy 笑死
咁你講下ibank trader有咩portfolio manager嘅指示要執行未 係咪hedge fund send個corridor variance swap個黎問價叫執行佢地指示
香港既 google Amazon Alibaba 大約排係咩位
Insurance >>>>>>>>>>>>>>>>>>> Hedge fund
點解insurance 人工唔係頗低?
唔好on9啦醫生同金融佬鬥搵錢
上面一大堆hedge fund pe vc, 唔洗落手做鳩up下都高人工過醫生
醫生仲要人命關天, 做錯野隨時釘牌坐監

做pe果啲有人脈既根本得閒飲下紅酒都年薪百萬
如果早幾年有呢個post就好,起碼清楚行業要求,早啲準備真係好緊要
做boutique bank算咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞