金融界鄙視鏈 Tier排名

132 回覆
37 Like 73 Dislike
咁你唔識轉翻港紙?咁都唔識仲講做金融
香港d source收收埋埋
有興趣做金融自己google 轉hkd就得啦
伸手黨
連big four仔都識係report寫HKD同USD, 北京大學支那金融仔仲要人教
都係想dse學生認識下金融
有興趣自然識再google
Cctoy
大J原來有玩原神 唔知佢有冇課金
https://lih.kg/2382698

ManLaLa條撚樣無證無據屈鳩完人,道歉都無句想不停出post洗底
呢個真 轉貼大陸文都算 柒左又唔認
事實的確如此
屌你老母 原來係知乎仔, 轉做繁體就當自己野
逼香港人跟你套美金轉人仔
cctoy

大J原來有玩原神 唔知佢有冇課金
https://lih.kg/2382698

ManLaLa條撚樣無證無據屈鳩完人,道歉都無句想不停出post洗底
source係乜,敢唔敢講啊支那仔
仲有呢
外資投行對fg而言應該人工算最高
因為會請fg嘅pe或hedge fund俾嘅人工一般較低
更加唔好提依加咩濕鳩buyside 都可以叫自己hedge fund

真正高人工buyside, 例如two sigma, 橋水等等基本唔請fg或只請極小量
咁基金公司係tier幾 (Fidelity, blackrock個啲)
0️⃣爸爸的兒子: 通過精子游得快,與卵子結合,再以細胞分裂形成的獨立生命體。由於繼承爸爸的巨大遺財,以及優良的先天環境培育,一出世就是人生的贏家,簡直是來享受人間生活。
~ibank 我估
想問做左2 年工程9 想轉行應該apply邊類公司,咩職位起手最好?(識python, 對option, derivative 有興趣)
hi manlala 做咩少左開台
Uk Msc engineering
肉類分解員,你有2年經驗可以試下報associates
師兄 做多左喇 柒左就縮番埋啦
岩岩分完你老母
條友啲轉數應該一世同呢啲工無緣
200k 美金應該係base salary

利申buy side trader
鄙視鏈而家強國最興講

唔知係咪蝗語但成個concept都好蝗
唔係bba grad係咪冇機會入行 (想了解多d consulting firm)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞