金融界鄙視鏈 Tier排名

132 回覆
37 Like 73 Dislike
咪鬼開喺連登啦 佢地會以為你笑9 佢 好多白卡佬
btw 以前讀u 覺得入IBD 好勁 依家覺得不外如是,同埋勸各位想入IBD既同學仔,其實不輪外/中資,無人脈好難入,入到都好辛苦
想知樓主又叫人唔好讀醫療科,叫人跟興趣, 然後又搵D 支那 source 開 post 講金融做乜尻
串錯字係咪自己打
咁支那真係用美金同人仔,
但你係支那,唔代表人地要跟你支那貨幣
香港上市公司report全部$係會分USD同HKD
咁貼下你宜家份工,貼唔到死全家+下十世做支那人
post自己稅單銀碼出黎啦
入到IBD條路順好多,PE/VC/HF exit 通常都係IBD background
題外話,經program入同lateral hiring入IBD都好唔同,如果剛入大學嘅同學已經有目標aim IBD最好都係盡快預備,始終program有一個完善嘅training program教你banking knowledge, excel 同powerpoint。雖然係簡單嘢,但最valuable嘅係佢哋用嘅industry standard format
今日點解咁多波台入黎校園台
等你講顧問公司 快啦
全面接軌
用屎忽思考都知年薪200k係咩單位啦仲要問
呢種轉數唔好話金融啦應該連U都入唔到
你叫我做我就要做?你做開狗?
即刻送你老母比我屌,做唔到死全家+下十世做支那人
識人做中銀國際 ibank黎,入職18k
唔入ib 好難入buy side 香港應該極少/冇大buy side 肯自己farm fg
9號牌firm係咪歸入others
當佢卷商
CorpBank Buy-Side (Private Credit) 點定位
成個department 得 USD 7-8 Bln) 加埋我join呢個新搞既 Credit fund 下年AUM大約會到8-9bln
係咪無乜Exit 只可以養老
睇落似中資d xxxxi 開出黎既fund

睇你個fund 個strategy 同irr 幾多囉,大路既話轉左mid size fund 再睇下轉唔轉到tier 1 fund

不過primary market 呢邊都係有大做大好,始終靚deal 係曬啲big names 到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞