金融界鄙視鏈 Tier排名

132 回覆
37 Like 73 Dislike
係歐洲做荷資 NL & London 兩頭Based
淨係做Unitranches (第一年) 之後會再擴展
一開始聽到做founding team member
覺得好玩無諗太多就accept offer無諗將來
對沖呀 高手
好奇問句 咁睇唔起兒登仔係度開post講FI做咩?係咪expect D人會話 「樓主搵好多 係我成世搵唔到嘅野 D女比你食唒啦」
樓主如果想比人當眾比你睇唔起嘅連登仔打飛機 滿足你現實生活中無嘅自尊

我代大家講一句: 勁 好想識樓主 可否留tg
做ibd 都係想寫靚過CV 要走易d姐

做buy side 方面的確今年好多BB 都加analyst / asso salary 所以真係要係PE 搵大錢真係要捱一排等夠senior 攞carry

不過都睇自己想做咩既,如果自己真係鍾意做investment 咪去buy side 囉,就係junior role 要pay cut 個人工都絕對唔失禮。有時一星期spend 6-80 hrs 係份工到有冇興趣都係一個考慮因素,不過junior 黎講講錢sell side 可能仲好pay, 尤其vs AUM < usd 1bn 個d fund
巴打我地係咪係個咩banking career post 撞過

我係果度問過無人答
知你做呢行問多次
咁我都係同一個答案

個platform 有deal 有funding turns out 搵到錢,唔洗怕冇出路。做investment 你有方法幫公司搵到錢真係唔洗驚exit

希望做得順利 早日有得升/ 兩三年後搵到Exit
一開始個稅前Base已經好低
仲要個base 係salary + benefit
Bonus只可以出20% Salary
你篇文下面用人民幣,上面唔寫清楚就default usd? 而家怪人唔識單位?
Total Pay200K~360K,約為人民幣129.2~232.7萬元
cctoy=高質
你話cctoy唔高質? 你而家死啦
成個cctoy都可以block你啦 你係唔係好驚呢
真心識python 係analytics 有優勢,但要用到工作上,考cpa, cfa, from, cisa etc.等你既python 可以用到出黎
有冇人做過OTC trade?想知道依行出路點定係冇咩skills可以transfer?
要be rich quick 只有去tech start up 博一博

唔怕喎有料真係唔洗驚
其實 Big 4 > Commercial Bank
恆生3年都有50k 真係唔知

做banking / investment 一定冇十年前咁好搵。我諗法就係錢係一樣野有冇興趣又係一回事,講舒服正苦工本上係最舒服,要stable 做cpa, lawyer, 醫生都會比做finance 更foreseeable

衣家呢個時代如果冇興趣做finance都係唔好咁多fantasy啦,實實在在去讀IT先係未來
In what sense lol
美金都唔係多。

btw...我講得問呢句嗰位巴打應該知係美金。
唔識Dutch無得諗
加上我只係條廢青
我都覺

而家第3 年
屌,等你講埋落去呀,management consulting呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞