係咪得華人先會咁唔捨得父母 要一世留係佢地身邊?

234 回覆
688 Like 38 Dislike
加拿大D華人二代的確早過香港人生,其實rich Asia 宜家喺世界都算遲生
今時今日移唔移民完全係政治問題,唔關華唔華人事。我未聽過有生咗仔女又黃嘅會因爲年老父母犠牲仔女。
人地點決定又關你事叫人一定要跟外國文化個套又唔係勒索
講就咁講,實際上係咪咁諗,好多可能係擔心事業多D
唔係 西西里人都係咁諗
Vito Corleone 曾經講過 A man who doesn’t spend time with family can never be a real man
Family 係指原生家庭剩係自己家庭
咁美國男人都好顧家嘅,但就唔似意大利人咁婚後都成日痴住原生家庭囉
其實點止外國 香港都係因為廢 所以先痴阿爸阿媽住㗎姐
只不過香港好多人寧願認廢 都唔想搬出去住咁解

意大利人中國人放假返屋企唔係因為"孝順父母"囉唔該
係喺出面打工辛苦 住劏房
返到屋企唔駛錢有大屋住有人煮埋飯俾佢食
仲要煮得好好食好啱胃口

香港啲廢老做到唔收錢 俾到有大屋住 有好嘢食 先再比較啦
最基本係,政府有冇成立部門,同個父母有冇負責任,根本毫無關係

第2係有獨立部門,唔等同解決冇負責任既父母

第3係真係好多外國名人講得出父母點對佢地衰,你又話唔計問題你官腔咁答問題,都唔落地,就係話成立乜乜部門,就解決問題架啦。所以有政府,唔洗驚,父母唔負責任,唔洗怕。

最後就係香港打仔唔當child abuse?你試下生件仔落黎,係香港打到佢瘀哂,比個正常人發現一定有社署/警察搵你
應該係香港先係咁,幾廿歲人仲痴住父母住,出咗去賺錢做野仲要俾一大份糧呀媽keep住,成個小朋友咁,仲要冇人覺得有問題。
乜撚嘢係華人??

中國人?台灣人?澳門人?香港人?猩州人?
老豆老母留層樓俾你,加多2錢肉緊拉
細聲啲 唔好傷佢地自尊心
冇錢既華人父母=垃圾之最
因為政治已離開香港
家人都支持
無唔捨得

用家人做藉口真係好廢
真係有心既你走左 過幾年申請屋企人黎都得啦

再唔係如果bno個啲仲可以帶晒全家
真係唔明點解咁多藉口
其實想好好照顧父母想stay係佢地身邊有冇咁難理解?
自己走好簡單,仲後生要重新開始再適應新環境都冇問題,但佢地咁老又可能唔識其他語言要佢地跟你走佢地會唔會好辛苦,
唔係話冇可能,但好多野都要設身處地去諗

仲有唔係個個想stay係父母身邊就係裙腳/藉口,
每個人嘅bonding 同考慮都唔同
唔好咁judgemental 得唔得
其實一般
絕對唔係好friendly 成日一齊做呢樣嗰樣或每星期一定有family day 嗰啲
好平淡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞