係咪得華人先會咁唔捨得父母 要一世留係佢地身邊?

234 回覆
688 Like 38 Dislike
返教會唔少鬼佬都廿頭結婚
當然多數都有錢仔加精英
我呢啲垃圾都係差不多三十先結
過左三十先生 個女畢業都六張
紙上談兵冇意思, 你講到香港虐兒冇事咁

你不如試下生左個仔, 日日PO相上黎打到佢瘀哂, 你估下有冇警察禁你鐘仔
仲有, emotion abuse 都係虐兒, 點會唔計?另外, 香港都可以拿走你個撫養權, 唔好以為得外國先係咁

如果你話係中國, 我會信; 但係香港, 邊係咁樣呀...香港保護兒童個制度分分鐘仲緊張過外國, 至少監察個制度係好好多, 但保護兒童制度同個父母有冇責任根本毫無關係
所以我咪話你住係平行時空

依家去到廿一世紀,都仲有人討論打仔
自己上去最多藍絲既Baby Kingdom 睇下
叫你試下打到瘀哂PO上黎, 你咪知到香港有冇虐兒, 有冇得被法庭拿走撫養權, 記得問埋個官emotional abuse 係咪虐兒
睇下咩父母
對自己好自然對翻佢地好
其實香港真係唔係好理 如果唔係 臨臨點死
因為人地國家個個地方大 退休搬遠d住平d又得 又有政府照顧

香港?你供完層樓都仲有管理費生活費每年升 想搬平d? 天水圍咩

再加上華人文化就係要分尊卑 你試下走左去 你班姑姐而媽就會話你係不孝子畜生

所以今世做多d好事 下次刷首抽真係唔好中亞洲區
印度
成個家族幾十人一齊住
住香港都半年先見一次
然後話唔可以丟低父母 黎攞道德高地
講到尾睇住自己啲仔女變身小粉紅
依然唔舍得自己啲吃喝玩樂
離唔開comfort zone 借父母過橋 想嘔

識有啲老人家就醒呀 以身作則 套晒現,自己出發先 無得賴
個仔死死氣要認搵多兩年錢先嗰啲
但佢阿媽就日日驚佢死到臨頭
日日都覺得個仔聽日就走唔到

呢啲仔女真係好孝順呀屌!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞