係咪得華人先會咁唔捨得父母 要一世留係佢地身邊?

234 回覆
688 Like 38 Dislike
身邊好多朋友唔走既原因主要都係屋企人,生計反而係其次
話走左就無人照顧老豆老母 唔想掉低佢地
但睇返外國人就唔見咁既情況 仔女畢業後就多數會搬出去/去其他地方發展
好少話因為掛住父母所以要留係佢地身邊 放棄自己既人生規劃

究竟係我見識太少 其實全世界都係咁 唔止得華人
定真係得華人先會咁著緊老豆老母 想永遠stay係佢地身邊?
又好似係
唔敢走搵父母過橋啫
我睇直頭係香港人先係
隔離支那D人都唔係咁, 大學離鄉別井去第二個大城市讀, 做野都係去第二個大城市好遠, 一年先返屋企一兩次
得香港人先畀人洗腦結左婚都要一星期返屋企食兩次飯
屌你啦 著緊老豆老母係因為佢地對我好 有養育之恩

你試下俾佢地由細打到大 而且生我只係想遲啲有人養佢地 我大左屌哂佢地老母 一蚊都唔撚會俾呢啲仆街
但係如果屋企人重病vs 移民呢
同埋香港一般成30歲打後先結婚,人地外國一般廿三、四就結,小朋友大左仲有好多時間同健康陪佢。
重病就已經唔係樓主講嘅“唔捨得”啦
呢個真 唔通認自己唔敢出COMFORT ZONE
喺香港仲要話啲女仔唔同奶奶住係不孝
得連登仔先會覺得父母可有可無姐
重病即係醫返都唔擺得耐啦
為左佢最後果一兩年,放棄自己幾十年的人生計劃,on9?
兩邊都好似巨嬰咁,死要痴住對方
之前睇訪問日本都係
佢哋唔會好似香港人咁同屋企人見得咁密
見得多又唔見得佢哋感情好
去到商業節日先表現到好
永續奉孝連鎖機制,自古維穩既一環
我係獨子
父母都6x
怕有乜頭暈身興無人幫到佢哋
一諗起佢哋有事
身邊又無人幫佢哋好㥬惶咁
就覺得好心up
擺明
明明好多人老母whatsapp成日唔應機
搬咗出去住唔知幾耐先見一次老母老豆
現實係但文宣唔係呢

中國人既道德都係好撚面子化
香港獨仔獨女多咪自然多裙腳仔

大陸就算住同一座城市,一東一西都可能一個月先見一、兩次
咁如果係重病 即係1,2年內會走...
咁就應該會陪埋佢最後依段時間
其實真係唔明點解香港人仲會覺得香港係一個Comfort Zone...
無時無刻都要擔心講錯野打錯字比人拉,辛辛苦苦儲落既資產可以輕易比人凍結,身為一個公民所有公民權利都被剝奪晒
樓價同收入完全不成正比, 住居size又細到無倫
咁樣都仲叫comfort zone
唔係可有可無 但有冇必要永遠stay係身邊?
福利國家同唔係福利國家既分別
孝順父母唔係罪 亦唔係問題
但香港人果種我覺得係愚孝
如果我為人父母 一定會想個仔有自己人生規劃 唔好on99成世留係我身邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞