係咪得華人先會咁唔捨得父母 要一世留係佢地身邊?

234 回覆
688 Like 38 Dislike
外國人三十歲做阿爺添呀戇鳩
睇教父都知係咁,有啲意大利人會同父母住埋同一座大廈.
唔移民就一定係廢唔敢跳出comfort zone無其他原因
利申認同移民,只係唔明唔移民又有咩好屌
為未來應該係諗下一代唔係上一代
香港人結咗婚生埋仔都好似細路咁, 買樓租樓都要考慮近唔近父母親戚, 最好同一個屋苑方便照顧
成年人黎架, 連自己日常生活都要人幫手
買唔到樓又屌老豆老母無用
走又話唔好理老豆老母
其實大陸都係 大把人係自己鄉下去 北京 上海 深圳打工 一年都係春節 國慶先回鄉
22-3 歲先大學畢業 邊會咁快結婚生仔
香港地方細,每星期返屋企一次都好方便,要改變呢個習慣自然會有啲不捨。同埋為人父母,有邊個唔想成日見到啲仔女,但仔女有好的發展佢哋一般都會支持
佢應該無老豆老母,或者生於一個窮西家庭,屋企由細到大都冇比過野佢
連登仔見識要幾貧乏先寫得出咁嘅野?你成世人淨係識香港人同支那人?
想問ching 同父母關係如何?thanks for sharing
生物機制就要透過通過繁衍黎令一代比一代優良 係基因天性 要以nurture下一代為重 甚至犧牲自己 動物性都係咁
所以人有原慾會成日想仆野既代價 將孝同道德達義強行縛上係反生物邏輯 其實只係維穩定作用居多
樓主兩樣野撈埋黎講
怕屋企人無人照顧
同想永遠stay係屋企人身邊
係兩樣野黎
人地孝順講撚到人裙腳仔咁
香港太多野越黎越k型 結婚歲蜈都越黎越遲 見人地30歲結婚話人早結 明明正常好多國家25 26已經結
有番多少少同理心,都會想照顧番父母啦
外國文化老奉好咩
如果你話父母仆街就話姐,正常仔女想照顧番正常父母,咁都要比人批鬥
所以外國吸毒犯法拋棄子女既遠多於華人社會

連登成日強調父母有責任要照顧生落嚟既仔女
係外國只有更多不負責任既父母
咁每日150係家庭團聚咪世紀最大謊言
你想唔留咁咪唔留囉 唔洗以為自己個套先岩哂既
利申:唔留
真係識朋友幾十歲人
個女都升小二
但點都要黐住老豆老母
寧可個女響學校俾人洗腦都唔考慮移民
呢d人真係唔適合有仔女
對住老豆老母一世得啦害埋下一代
窮撚家庭先咁有父母情意結
中產少少個D家庭嘅父母通常都有自己興趣同圈子退休之後大把活動
唔好講咩環遊世界先
平時種下花耕下田釣下魚已經大把野做唔使人理佢
仲會叫返D仔女出去闖下唔使理自己

相反窮撚家庭由細到大都喺度道德綁架班仔女
從小學已經灌輸咩大個要照顧父母
人工要俾一半屋企呢D反智思維
呢班平時得閒死唔得閒病嘅老野根本唔會有自己興趣
退左休日日就喺屋企無所事事 最多落樓下公園尻坐
D日日俾佢地洗腦洗大嘅仔女點會放到手
做你兩老真係慘 咁快要割席
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞