721襲擊案|7被告分別判囚3年6個月至7年

191 回覆
62 Like 47 Dislike
集體打下爛仔交
應該唔會有安家費
食屎啦香港法治,告得7個
當日出黎話雙方人旗鼓相當條撚樣呢
仲有幾百個白衣人未拉喎
安家費1個月10萬夠唔夠
元朗721白衣人暴動案七名被告暴動罪成,分別判入獄三年半至七年。法官判刑時指,暴動罪判刑原則需考慮被告集體行為,又指不容許無的放矢集體私刑,令公眾造成極大恐慌,因此要判處阻嚇性刑罰。

被裁定暴動罪成的被告黃英傑、鄧懷琛、吳偉南、鄧英斌、蔡立基、林觀良、林啟明由囚車押到法院等候判。

法官葉佐文判刑時指,暴動罪判刑原則不會只考慮個人行為,而是整群人所作所為,亦要大力阻嚇其他人;白衣人以保衛家園為旗號,將警察淪為配角,濫用國旗綁在木棍末端,搖旗吶喊,有人在閘外被打,亦有人未能離開車廂,事實是非法禁錮,香港是法治社會絕不容許無的放矢的集體私刑,令公眾造成極大恐慌,要判處阻嚇性刑罰。

七名被告分別被判囚三年半至七年,其中判刑最重的鄧懷琛,被裁定兩項暴動串謀有意圖傷人及有意圖傷人四項罪成,由於事發地點時間不同,部分分期執行,連同所有控罪判處區域法院最高監禁刑期七年。

早前認罪的兩名被告林觀良及林啟明量刑起點同為七年,認罪扣減三分一刑期,判囚四年八個月。

https://news.now.com/home/local/player?newsId=443180
3年,真係得啖笑
警黑勾結發動恐襲 班狗完全冇人問責
而家幾百人搵幾件柒頭祭旗 以為就算
暴動罪成立喎,點解唔查下背後係咪有組織策劃?拉咗主謀未?

依家呢幾個定咗罪,當時有份叫佢哋出去打人嘅,係咪犯咗教唆、煽動、協助,呢啲相關罪名?
Dklm甘能醒
得幾丁友祭旗
太少
藍絲有無送車師
恐怖分子頭目何君堯都冇份
屌你老母
判撚埋全家坐監啦 都係垃撚圾黎
果晚成千個白衫搵幾條友做condom
拉L咗石鏡泉未
升天南咁少
之前班黑警仲話唔係冇差別襲擊
雙方勢均力敵旗鼓相當
宜家俾法官推翻哂
打普通市民就得 728手足入元朗 班賤種已經驚到腳震 縮係班狗後面
有無判詞睇
畀公眾知道有藤條同無藤條
係一樣重罪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞