[罪大滔天] Sony Xperia 討論區 (93) - 512GB月尾攞機 | 白卡與引戰狗勿入

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
魔雕,之前x5訂實色圖案,唔知魔雕裝完效果點(未開包裝,諗住同x1iii一齊開箱)

不過我都覺紫色同佢d圖案唔係好襯,最襯個個用緊落x5,唔想相同
講起相機
佢呢種介面風格玩咗咁多年都係咁

XZ1 (2017)

XZ3 (2018)

1 (2019)

1 II (2020)

1 III (2021)

唔好用咩?
手動嘅話唔好
同埋XZ3或之前shutter lag好嚴重
1就load相lag好嚴重
1 II split兩個app on9
1 III先開始最正常,但Basic Mode仍有不足
其實我有啲明ii split兩個app嘅原因
因為都幾切合我嘅使用習慣

就係日常生活影嘅相,好似平時wtsapp signal send比人嗰啲
唔使點理quality嘅我就用普通app

認真影就直入photo pro

而家iii變咗我應該要成日郁個dial轉mode
我寧願dial轉
完全就係你咁用法
1ii個hdr算法太垃圾,一郁動就好易對位fail
個長焦呢真係垃圾到極點影遠10張有6-7張都假對焦,近既反面對到焦
我1II set好長按快門掣開Photo Pro,相機app擺咗喺主畫面最底嗰行,平時影普通記錄性質嘅嘢就會開相機app。
咁牙膏
咁你要問下sony點解要cut走個平滑變焦
有3粒制同平滑變焦根本冇衝突
話咗Sony做市場調查個班係食開屎
唔係佢下年仲有乜可以搞?
我諗呢個設計只適用於好明確知道咩mode影到咩相
喺當下已經判斷想要咩成果嘅人

影開相嘅人可能會咁做,但一般大眾可能係用開basic,
發現唔夠用先轉pro,咁ii嘅設計對佢哋就好唔方便
死都要同Photo Pro睇齊,根本岸鳩
Photo Pro無平滑變焦我尚且可以理解,Basic mode都唔俾真係
都話sony冇ux
唔識影相嘅人自然會收埋個Photo Pro只會用相機app
其實好撚多
今年已經冇換主鏡啦
佢當咗喺a mode,但應該係直接用rx嗰套
換CMOS唔係表面嘅嘢,表面嘅嘢即係對用家嘅UI嗰啲下年仲可以加乜?
你睇今年Cinema Pro已經無嘢加,Photo Pro下年如果肯改就係Basic mode俾返平滑變焦,最好食埋Cinema Pro搬埋Alpha個拍片落去
已經有Auto mode啦,之前大家見佢出Basic mode都問咁同Auto有乜分別
night mode
用左2日1ii 感覺良好
影相camera pro 好正,好有影單反feel
黎緊應該keep 住轉會sony 機

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞