[罪大滔天] Sony Xperia 討論區 (93) - 512GB月尾攞機 | 白卡與引戰狗勿入

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
新手想問5ii 一覺瞓醒就冇左2x%電係正常?
用*#*#7378423#*#* check舊電
又話舊電冇問題
點解可以加1000
唔正常
最多應該5-9%
但係Xperia 1本身二手賣到$2000
有時唔知咩app突然食電,未必同硬件有關

我部LG有時起身會冇咗1/3電,正常應該5-10%
第一時間諗到M記app或者安心出殯

好似真係好唔正常
尋日先係誠哥到買
會唔會係你搞完堆app跟住佢背景要行好多job幫你set嘢呀
攤多晚睇下啦
我就咁睇已經覺得係咁
如果過幾日都係咁
我應該點做好?
reset部機先?
如果再唔得 係咪去返豐澤(定sony?)搵佢搞
但如果佢話我舊電冇問題 我吹佢唔脹喎
冇事啦 btw你去上一頁應該會話你聽消耗係咪正常
佢話我正常但一晚乜都冇做過就冇左2x%
感覺唔掂喎
你逐個耗電list嘅app睇下邊個背景行得勁囉
唔知啊 我有問網上唔係話500 啲職員話而家有1000
因為打唔贏SMT
其實送少啲垃圾
送實際啲嘅嘢(手機套+兩年保+wh1000xm3/4)已經搶返唔少生意
restart下再叉滿,觀察多幾日睇下點先啦,有時D機update完Android會食電D
佢個部買咗一日

好似真係唔掂喎
Dllm 海鮮價
咪話咗你舊機搬新機咁setup部機佢後台要sync一堆嘢所以頭幾日可能會drain得快

不過電量好唔好唔講住

你嘅使用習慣就真係唔好
有電叉個陣唔好壓到咁低電量先叉
叉夠100就唔好再叉落去
如果唔係你嚿電都幾肯定好快柴
同埋你係咪開咗自動更新呀自動備份個啲?
瞓覺開住電池保護限電量叉電仲好啦
屌 係喎
多謝巴打指教
真係好驚買到機王
電呢啲使用習慣影響更大
我個人一直都係開半夜自動備份自動更新
所以瞓覺點都會叉住電
然後開Battery Care自訂/永遠
如果假設我鬧鐘係07:20
咁我就會校目標時間係07:40 (因為佢永遠會早20分鐘叉好)
假日冇鬧鐘嘅話就set永遠@90%
等第日臨出門先再手動叉到100
同埋電池最好保持40%以上
除非出街個日真係冇電叉
如果唔係都唔會俾佢去到10%以下
真係好傷電池
Pixel 6系列上面的這顆5000萬像素廣角主鏡頭則不太尋常。這是因為,它並非基於大家熟悉的三星 GN1或 GN2,而是採用了一顆全新的索尼5000萬像素大底 CMOS 方案。不僅如此,根據近日的爆料訊息顯示,這枚 CMOS 原本是索尼為自家下一代旗艦機型 Xperia 1 Ⅳ 準備,如今則是將首發機會讓給了 Google。

Pixel 6 可唔可以有港行
等1IV

粒野比sony用咪又係曬料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞