[罪大滔天] Sony Xperia 討論區 (93) - 512GB月尾攞機 | 白卡與引戰狗勿入

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
我無留意888多咗啲咩
但如果只係單純係算力勁咗,咁係個處理時間個問題啫
同埋google咪就係唔靠hardware嘅代表
多咗個ISP同AI提升

Google用765有咁嘅表現
唔代表Google用888係冇進步
你明唔明?
我就咁睇都係堆多咗嘢落去,唔似多咗啲好新嘅嘢

但係google係由8系u跌落7系u再加攞走埋粒獨立運算chip都keep到個大致水準,淨係個時間要耐啲先出到相
呢個先至係我覺得勁嘅位

如果係啲咩連拍數,追焦呢啲,咁port唔到落舊機我都接受嘅
但係一啲hdr嘅效果,觸發個場景呢啲,我諗畀啲力都係有機會下放去舊機嘅
更加唔好講仲有basic mode呢個完全係port到嘅嘢,只係睇sony肯唔肯port
咁Sony唔搞1ii basic mode係on9嘅
我就想知點解三星出廠個套有問題都好過sony
S20U出廠個套好過同期嘅1ii
盲反都唔好咁離譜
邊到可以搵返Photo Pro個APK ,想試下
20u最主要係柒個主鏡對焦姐

1ii連最基本影相都會炒app,hdr弱,長焦對唔到焦
主要柒個對焦
講到好似好小問題咁
不過Samsung都用咗幾個月時間執返好
雖然都係柒

炒App我就真係未見過
HDR唔係弱,只係觸發上有問題,都好快執返好
長焦對焦都係三個月到執返好

不過你呢啲人係扮見唔到Sony有執正啲問題架啦
你咪繼續雙重標準囉
係AnnaShopaholic訂個devilcase已經寄出
應該個case快過部機收到
記得裝1.2嗰個
我係台灣訂devil case訂,星期六下午訂,尋晚收件
annashop 都係代理,可能都係尋日收貨所以今日寄出俾我

不過都比想像中快,唔使到時用官方個case
你訂咗咩設計?
我灰機配咩設計都好似柒柒地
仲有一個星期
去咗旺角撚幾撚
個basic mode仲有好大進步空間
Btw係咪冇filter for 直出?

filter for 直出?
Basic嘅話可以揀創意效果
P/S/M可以set WB
佢個logic一日仲係on99就一日都冇得救。BASIC mode有乜理由要好似單反換lens咁操作
Btw 今朝CSL sales打過嚟sell 5G plan
我問佢係咪可以憑plan平買機,佢話得Samsung可以買
下年先俾返你,到時又有嘢改又可以拎聽用家意見嘅光環
我嘅意思係有唔同嘅內置調色比用家揀
例如風景、人像、室內,花卉之類
咁用家影唔同嘢都可以有個比較desirable嘅成品出嚟
想要嘅就落,唔想要就唔落,想自己搞嘅就影raw

佢創意效果我望過,真係好有創意下
但唔係我想要嗰啲
呢個真係不解之謎
同樣咪就係night mode

Basic mode真係應該搵完全唔識影相嘅人去做test
先會知用家要嘅係咩咩
Sony機不嬲係最少傻瓜嘢玩
唔係以前啦
所以話佢傻瓜mode唔夠傻瓜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞