[罪大滔天] Sony Xperia 討論區 (93) - 512GB月尾攞機 | 白卡與引戰狗勿入

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
要買多3部備用
canon先出名味精喎
暴巴,要你排嘅話你會點排?
唔係富士咩
我覺得Nikon同Sony濃色啲
3間日廠冇富士份
c n s
排咩先
影相整體
Sony Canon Nikon
Nikon先係啵…
sony直出係冇色咁濟,先被人話屎色

nikon黃綠色幾出,影景啲色sharp
canon偏紅同高satuation,所以影人直出較受歡迎
吓 你真係睇真d
我唔識影相都知Sony影相直出最淡
勝在Raw保留最多資訊,同埋影出嚟清晰對準又準
好核突
見到個下好似以前dvd機岩岩出咁 有d 機tune 到d 色鮮到好似無晒detail d 色漏出黎咁
明明canon出名人像皮膚靚色因為偏紅
sony出名灰灰灰屎屎屎 唔執張相係用唔到
富士就富士色人人都知 近幾年d富士色我覺得過咗火
nikon未用過唔知
操作
nikon > sony > canon
Canon用過好多年都係唔就手,even去到而家R5都係唔可以單手操作,
硬係會將某啲重要嘅掣放左邊
Sony個反人類UI,又多頁,分類logic又奇怪,但部機拎上手唔算好差,
外觀靚仔啲
Nikon手感真係好好,但鏡好大好重

quality
其實而家啲機,同價位嘅唔會差好多

colour science
三家直出我都唔太like,所以基本上全影raw自己執(同埋可以自己做唔同嘅實驗,試多好多嘢),唔評論

price
sony > nikon > canon
sony真係平好多……
sony用得慣fn其實還好啦
個menu十年都唔按一次
Sony平係咪因為最早玩無反?
Sony新機改左色架喎
明明有得更大情況 想大可以大想細可以細
以家張張都壓咁細要硬食真係弱智
唔係
本身d鏡定價就平一節 仲要唔洗食炒價
又多副廠鏡競爭
我都有用fn同自訂menu,但總會有啲function漏咗要搵就搵餐死,
唔計個鳩分類,淨係咁多頁搵嘢都有排飛
新機指邊啲?
上面嗰啲講緊a7iii、a9、a7riv同a7siii
呢四部用開/借過嚟玩嘅機
所以我都係講還好 未話真係差到無操控
我之前睇唔知邊到話其他廠仲玩緊單反個陣Sony已經全力攻無反所以先做到咁低價
有冇人用手機影raw會用google photo backup?
諗緊買唔買大啲google drive
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞