做緊/考緊 政府WS/ACW/AIOW/ABSI/TO/SO (41) 祝大家2021人人有Offer!

1001 回覆
3 Like 48 Dislike
巴打你本身乜野背景先?如果要揀就揀civil ,civil 讀完出黎可以揀既部門多好多,同埋civil 位既工多位過其他好多

巴打可以搵d main con TA 一路學工程野 ,呢d 多數都係I've 讀,讀完一半可以問ive拎張fd就可以搵政府ws to 做,之於香港建造學院好似有d 課程讀上去都係去番ive 讀個hd ,唔太肯定
Offer god
我自己手持一個垃圾leisure management嘅top up Degree 最多都係做會所, 加上自己英文真係好差都係google translate之流

所以諗緊好唔好讀返工土木工程屋宇設備建設嗰啲high dip, 睇落去好似起碼可以搵份好啲嘅工,可以入去做政府工. 但又驚超大競爭, 同埋想知會唔會好難讀
師兄你waiting 排幾多?定就快入?
Absi Offer god
Offer god
Offer god
Offer god please
ive就唔難讀既 政府就肯定競爭超級大啦
有冇諗護士
offer god
有得直接入IVE唔入,咁轉接黎駁去IVE為張HD?
咁各位巴打知唔知應該係讀土木工程定係屋宇裝備建設嗰個, 讀邊個會好啲😢😢

之後搵工條路其實係點樣😢
都幾大分別
Civil 條路多過 Bse, IVE讀完出黎叫有D基本概念同張入場卷, 其實都係邊做邊學。通常一畢業都係搵Assistant Engineer, Assistant Project Coordinator, Technical Assistant 呢d post, 自己上jobDB搵下。
睇post 頭一頁就知邊科易搵番政府工啦 ,數手指都數到有幾多部門會請civil ,有幾多部門請bse
sorry巴打 上網睇啲資料真係唔係睇得好明

自己已經嘥咗三年 盲中中咁入去又覺得好不安 所以上嚟請教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞