【ViuTV】香港首部BL劇《大叔的愛》討論區 (74) ViuTV我地要牧田派糖派到電影版出!

1001 回覆
23 Like 2 Dislike
呢幾日狂loop結局
由頭再睇過先
https://youtu.be/aeYUn4e117M
真係講得幾好 聽咗一半發覺田田對牧牧同KK嘅態度真係有唔同

要罰自己睇多次 執返啲甜位
導演編劇都好大責任
見到佢地拍田芊同lu飯啲心動位係拍到好出
但一去到牧田就好隱晦
牙登都話唔明牙田點解會想錫梓芊
根本編劇都係有問題
真係要由頭睇過
呢2個禮拜追直播太多盲點
又掛住屌田田
睇完你地咁講 好啦等我夜晚有時間會聽番
新聞嘅嘢控制唔到嘅
可以做嘅係點調適自己面對
我覺得喺直播嘅時候
又要同時mon住呢度
係好難好專心睇得曬所有細節位嘅
呢幕真係好型
無咗糯米粥罪無可恕
無諗過田田問人自己比人表白嘅意見,已經暗示咗田田嘅心
幾百部電視機計到上星期收視 7.9
隔離台同時段 14.2
source hk01
仲有講田田係台灣果一年:田學識照顧人同自己,變得似牧牧;而牧寧願OT都幫新同事開單,變得似田。呢樣都係因為記掛住對方,所以不知不覺間變得似對方

聽到我起晒雞皮
追嗰陣完全畀憤怒沖昏頭腦完全冇留意到
反而係唔想又再屌過先一路未開始再睇
幾經辛苦先原諒到田田
三台收視報告又再出爐,今日的日期是7月12日至7月18日。今次報告重點再次是《刑偵日記》和《大叔的愛》,兩套劇的走勢維持一樣,一套繼續跌,另一套繼續升,差距愈來愈細,這場首次的劇集對撼,看來天秤已經傾向了一邊。

先講TVB,《寶寶大過天》迎來大結局,錄得21.9點,全劇收視22.16點,這個收視即使在在七天跨平台裡也不差,如果加上七天收視甚至會排在今年的頭三位。不過另一套《刑偵日記》就不太理想,今周再次錄得下滑,只有14.2點,由開播的17.5到15.5再到今次14.2,下跌了3.3點,即有216,282人選擇放棄追這部劇集。

這3.3點收視去了哪裡?雖然沒有直接的證據,但我們可以看看ViuTV的同時段劇集《大叔的愛》,由首播的6.4到6.9,再到今次結局篇的7.9點,總共升了1.5點,多了98,310觀眾。而今次《大叔的愛》和《刑偵日記》的此消彼長,令兩台在這個時段的收視拉到只有不足一倍的距離,這是極少罕見的情況,TVB錯判了家庭觀眾對《刑偵日記》的接受程度,而ViuTV亦撞啱時勢推出一套輕鬆喜劇,結局就此形成。
原來重頭劇跌破15點,難怪今日D新聞咁亂啦。
唔知有無大結局果集收視
咁可以睇下台妹分析再睇
唔會掛,收視係cctvb自己搵人做統計。
公道講其實唔係幾百部電視機
你可以話計唔到網上重溫
但係用電視機來睇電視嗰個層面來講係統計學上準確
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞