【屯馬有樓真的很興奮】低調置業討論區 (348)

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
你唔覺得
第一幅所謂實物圖
同第二幅我影既鋪磚圖
同第三幅腳線圖, d色好似明顯唔同?

不過可能到時拆哂先睇得清清楚楚

btw係大陸野咋嘛, 本身諗住偏白既, 落到來變左咁
腳線有冇色差,將條未鋪既腳線拍落地下同地磚平排就睇得好清楚
咁就睇相似係有色差,都幾嚴重
老老實實, 圖1,2,3 三張色溫都唔同, 唔可以作準,
你不如拉起塊 中通膠板睇真D
可能燈光同果陣都7點..
我揭過少少睇都灰灰地

anyway下星期就可以睇清楚, 應該下星期搞掂哂
係囉,似自己嚇自己
呢幾個月好似好漫長, 終於差唔多埋尾

CCL 23-07-2021 186.89 -0.98
依家好煩比左大訂
簽左3個月成交期,但我8月先有第三個入息證明
入息始終唔太正規(三個月都唔同人工)
去到律師樓先知佢10中已經要收到首期同按揭成功筆數
佢同我講原來銀行成功按揭左都要3-4星期先批筆錢

姐係9月一定要搞掂哂按揭
我好驚按揭申請唔成功,我借6成
我一早已經重覆左好多次我入息問題
Aa係咁水鳩我話無問題,一定搞得切
原來等銀行搞掂全部都要接近2個月
如果要補多個月入息,搞埋都要11月

姐係今次搞唔掂按揭我都唔知點算,諗緊洗唔洗叫佢搵業主再簽長少少成交期,不過驚佢唔肯

有冇巴打講下點算好
介唔介意講係邊到買?
6成按揭,唔洗按保銀行好易傾
唔使太擔心
下星期拿拿聲去銀行做申請
佢會幫你填表
記得準備齊哂所有資料,會慳啲時間
通常都係:
臨約
三個月糧單
三個月出糧戶口月結單

你如果擔心可以申請4-5間
同佢地講你個入息情況,佢地會話俾你聽點做
個banker如果好的話其實可以幫你初步計埋大約借到幾多錢

總之而家拿拿聲交咗表同交齊你現有文件,叫佢地交上審批部先,下一期入息證明你可以之後補
如果全部銀行都同你講批唔切,先同賣家講想延遲成交囉
你不如直接問銀行先,我理解係簽左mortgage 舊錢就Ready 比你drawdown,簽完仲要等三星期好似唔太合理
應該簽完mortgage舊錢就ready
搵中銀,Hsbc應該會快好多批
借6成唔駛經MC仲快
唔該哂樓上幾位巴打
因為比個律師講一講,嚇到心煩意亂
始終傾家蕩產買個細單位

我都要8月頭先可以夠資格申請按揭,差7月既月結單
你地講完定番少少
唔該哂幾位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞