【屯馬有樓真的很興奮】低調置業討論區 (348)

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
簽正約時俾
想甩咗個名抽新樓,到臨收樓時就賣自住樓+cancel臨約,agent教,唔知有冇伏位
兩年內取消成交可以拎返印花稅
不過唔保證一定得,問律師

https://www.gov.hk/tc/residents/taxes/stamp/refund.htm
咪聽on9 AA 講呢啲低能野
你個刻真係唔洗比15%,
但你一取消份ASP, 但差額就會比人追收
主張依家睇定樓睇啱就all in
你都話下年會加人工即係覺得份工都穩陣
利申我當年都all in
但我到時就賣樓,都要追收?
一取消就會追收,
認真博唔過,一陣計你過咗12個月先賣樓,你就拎唔返差額

32 & 31
https://www.ird.gov.hk/chi/faq/avd.htm
錦英係遠啲姐 不過佢一開始想揀大圍係咪都係想方便啲
就方便黎講 錦英/馬鞍山完全冇優勢 可能穗禾苑仲啱佢
唔好去咁盡
咁唯有俾15%先,之後退返
真 馬鞍山不如穗禾苑 佢40年都接受到
睇過馬鞍山錦英苑中原網上mark 5M ,嗰啲通常都係假盤冇咁平,應該買唔到,超支
咁穗禾好似4百零 你有冇超支
研究緊一陣去search下佢哋有冇住戶區睇吓有冇啲咩精彩野,睇完美城苑D人屌啲水黃,同埋水壓有問題,仲要B座有個痴線婆打人
美城公屋扮居屋
巴打我想知你點樣查到咁多嘢
但穗禾苑好少巴士同出沙田搭鐵都耐?
是的 但地理上近沙田市中心多 又有東鐵
錦英落山都只係去馬鞍山站… 出市區都係遠
好似有架巴士81K好密既 來往沙田,聽過有人行落山去禾輋
之前睇左2個幾月,有見過2間401尺5m,一間有裝一間冇,本身都差d簽左,但之後有間仲抵。有心可以慢慢睇。祝你快d揾到岩心水又岩budget ge屋!
冇計叫得乜乜苑,多數都係公屋抽一兩咗出嚟變做居屋,明知假居屋,跟住配康業或者啟勝物業管理有限公司硬食貴管理費
上Facebook啲居民怨氣打晒出嚟
Thx , 依家做定功課背floor plan,搵日好天去睇吓咩位西斜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞