做兼職做過世都幾好

378 回覆
4070 Like 201 Dislike
其實珍

我都面對緊呢個關口,

而家四張野,同人夾份做緊嘅公司,
持續穩定咁賺少少,因為市場問題亦唔會做得大/有人爭,應該可以做多十年八年,
朋友就叫我出返黎打工,
人工多3x%
但我覺得多左出黎嘅錢,一年儲多廿萬好未,儲10年都比唔到首期,

又有人同我講要為退休打算,
咁我而家一日都係做3個鐘野左右,
朝早訓到11點,然後1點食完早餐揸車返公司,
4點前走人去做gym,
趕7點前返到屋企煮飯,
冇特別事唔會休息(因為私人時間夠多)
隨時休幾日又冇問題
唔係就係退休生活啦咩
最緊要我係用尚算年輕嘅身體我享受呢種生活

你話我去打工,
日日返十一粒鐘,一個星期一日假,
一年16日大假
捱到五十幾先過返而家呢種生活,
到時扯旗都未必扯得起,
生活仲有意思咩
而家我仲可以得閒開開下工,
約sp 去爆房,說走就走,幾撚爽呀

我比較崇尚活到老做到老,
日日冇所事事,退休好快死,
過多十年冇野撈,
屌我咪揸的士囉,
唔會餓死架喎
樓主學歷高唔高,我都想咁過,但係驚大左咩技能都冇。
你上erb啲同學咩年齡多?課程完左係咪會有工介紹?
d人成日都話後生辛苦d早d退休再享受生活 到時候身體同心態都唔同曬啦
到你老 多病痛 又痛又辛苦都要排公立醫院
排2年先睇你 你咪知原來係等價交換
到你見人結婚生仔買樓
個仔女前日英國翻嚟香港放假
你就知原來愛情都講現實
窮人仔都咪撚生 唔係怨你點解唔戴袋
到你想翻轉頭喇⋯哦!
原來hr話你咁愛自由 同公司理念唔係好一致
你就知原來有啲決定係要付出咁貴嘅代價
當然 你可以搵到個愛你既人 講心唔講金
又可能你本身有樓 有公屋 唔駛諗屋頂
等價交換囉 自己揀
好想去日本啲島仔打工
樓主個名 易彎娜
樓豬已經半躺平
愛情一定要有樓住嘅咩?
本身居所變成奢侈品
點解仲要受物質主義下懷,受資本家剝削
被租樓 定係供樓 綁死?

有冇諗過傳統方式嘅拍拖只係一盤生意,
受資本家上流社會控制嘅一種非人性嘅情人關係?
講到尾好多人都拋開唔到物質 只係睇錢去搵情人
呢啲並唔係愛情 只係有少少感情嘅生活保障

真愛係唔使用物質堆砌
伴侶間都可以有自己空間
無錢咪同屋企人住囉 社會迫成嘅
耐唔耐先staycation 囉

唔係話要有層樓有名份承諾先係愛情
拋開承諾金錢等咁物質 外在嘅枷鎖
你先搵到真正 由性慾外表 性格 萌發嘅愛情
愛情本身係頃刻相處 唔一定鎖死同一個人
因為人類本身就唔係一夫一妻制動物
多情係人性 係真性情 open relationship 點都係本世紀趨勢

每個人充實自己生活,發展志向同時
同唔同人一齊 尋找唔同嘅愛情
唔會被咁多責任去捆綁 生活嘅嘢要自己負責返
唔應該將責任放入愛情之中去污染愛情
傳統拍拖 婚姻 成家立室係必需?
唔同咪分手囉 呢啲人太庸俗 無必要畀多個人綁死
咁咪bye bye 囉 so?

日日唔同女唔好?

識玩一定好似明星咁,玩到50歲先娶個廿幾三十妻過下半生
的士,foodpanda, 保安,司機?
咁係你好彩搵到份好工姐,你知唔知好多人做到隻狗咁,返工返到行屍走肉,完全唔知做人為咩。
點解你覺得full time 就冇折墮,40歲唔炒得你?confirm一定可以做到退休?
咪係,咁辛苦做咩,我一隻gme 已經赚左半世人工
你依家先知
識人一生人辛苦成世,供養父母子女老婆,勞碌一生去供樓,可以話零娛樂,去到供完就死左
壓力大係其中一個原因,我親戚個醫生講話佢係依個原因就有癌症。
好明顯係自以為入到政府做,又未出面挨過既柒頭
我啱啱出嚟做嘢已經係咁返三四日工又hea番一兩日
你都幾可悲同可憐
想問下你淨係番pt都夠錢keep住番兩日興趣班? 仲有平時洗費? 我都諗緊想過你呢種生活 但唔知可唔可行
你剩係講收益唔講風險成本代價
同啲銀行基金保驗佬
叫人買乜實有賺冇分別
仲有一樣野叫價性比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞