[設計公司中伏]Frxxzx lifxstylx 我屌你老母!

126 回覆
33 Like 4 Dislike
[朋友唔想自爆,代朋友post。但係睇到都火滾]

本來都真係唔想打擊同路人,但間屋既問題搞到我女朋友過敏入院(懷疑係油漆),而家都未完全康復;由於廁所過左3-4個月都一直有陣油漆味,想搵佢哋睇睇發生左咩事,點知佢地電話訊息都唔願意回覆!一如既往地不負責任,缷得就缷!為免再有同路人受害,我諗我點都要寫出嚟。

以下為最後一次對話… 可能block左我,藍剔都無。

小弟第一次置業,諗住會長住所以裝修裝得好少少同一世人一次梗係要經濟圈。格價格左幾間,冇揀到同事介紹(超後悔),冇揀到最平,揀咗深水埗楓樹街連埋賣咖啡同水泥產品嘅設計公司。

第一次見面,開左40萬連傢俬電器既budget(因為水電野唔多重做)。本來我都擔心連電器做唔到,但佢哋拍晒心口話冇問題,而且好似好有心會做好件事咁。因為新工好忙好難抽空,揾設計公司可以跟少啲,我同女朋友就決定俾啲機會年輕人。但呢個係惡夢嘅開始。

罪行總結:
1. 唔識project management。永遠有遲無早,俾唔到進度表,俾左亦唔會跟 (遲左幾星期都唔理,永遠話只供參考。)
2. 能力低,錯漏百出。3D圖只會出rendering,而且每間房只出一張一個角度。尺寸經常出錯,而且錯唔會認,仲夠膽鬧返個客轉頭。(最經典係鬧我無睇到施工圖出錯。做錯都算,施工圖俾客睇?!)做錯左野無能力執生,要我不停揾朋友俾補救方法同提供慳錢方法。
3. 唔識同無控制成本。佢地開頭話要等設計完成先可以最後確認條數,結果俾左個漏動佢… 如果唔係我頂唔順自己砌個excel表計返佢個cost,佢都唔知自己out budget左好多,仲一直話我過慮!
4. 電話長期唔會聽,一定要WhatsApp,寧願WhatsApp幾小時都唔肯講電話(打字都浪費曬啲時間)
5. 所謂material list係永遠都唔會齊,而且跟住買係唔會夠入伙(比如,沖涼房唔會有位掛毛巾,唔會有位放沐浴露,唔會有飯枱)。所有佢畫左上去既傢俬佢地都唔會揾,話係客人自理(你設計完但揾唔返件傢俬,咁設計黎做咩?)

唔識project management同能力低既例子:

1. 出第一稿設計圖都用左6個星期,仲夠膽同我講係我太心急唔係佢哋慢,對得起業界有餘

2. 不特止,為左可以早啲開始裝修早啲入住而早左半個月收樓(同佢地確認完之後先提早),但施工圖就收樓後半個月都未出到。我當時租緊樓,等於白交半個月租。最後又遲左一個月交場,我又白交多一個月。搬入既時候都未完成浴屏同大門口位。

3. 因為佢地出唔切圖,新年前揾唔到木器廠報價,結果要我自己不停揾朋友cold call木器廠報價。

4. 佢地未裝窗簾就叫木器廠跟圖上牆,但原來佢地啲圖無留窗簾位,結果要拆返再裝,錯曬次序。叫佢地負責返,第一句就話木器我外判左唔關佢事。爭執左好耐傾左幾次佢地先肯負責返。

5. 我一早問幾時要啲咩物料既時候又唔講,永遠到最後一刻就突然提出要求我幾日內準備物料唔係就要delay,搞到我成日要早走/請假。例如制面,一直問佢要幾多,要預時間英森送貨,一直都答唔到,一答完(仲要答錯)就話好快要用,唔係師傅唔裝,搞到我怕左佢食緊午飯都買左先。(更正既係佢搞錯左數量,搞到我補買要硬食多一次運費。)但結果最後臨入伙先裝制面。

6. 沒有監督工程。佢地啲師傅話佢地無出現過亦都叫唔到佢地上去。結果我每2-3日食飯時間飛的去監工一次,仲要每次都揾到幾個問題。

7. 錯漏百出,度尺錯左起碼四次。尺寸喺現場做唔返!第一日開工就俾我發現飯廳燈錯位!

8. 手工差。牆身一睇就知油唔夠,仲死拗話無問題;天花板未入伙就甩灰;廚櫃極度難開合。

9. 設計差。廁所塊鏡高到要1.65m以上先照到個頭,電視機條暗槽出口喺電視機下面,變左明槽;無端端話浴屏唔夠高要加返15cm, 但實際出到黎浴屏高過鏡櫃15cm,唔知做咩咁。

(其他詳情待續。先放一些交場當日狀況既相片。對了,佢地連交場都無出現過!)

(你無睇錯,交場果日係咩架生都無執!)

屌人老母都唔敢開人全名
香港裝修真係好伏,大拿拿幾十萬掉出黎一d保障都無
揀咗深水埗楓樹街連埋賣咖啡同水泥產品嘅設計公司

你都on9,你女朋友真係慘
裝修都搵所謂既同路人你就死得啦
我都想問
咁梗係優先搵同路人啦
唔通搵啲藍店啊
只係搵中偽黃,但點睇唔係樓主錯
雖然佢朋友都有推薦高質黃店
名都唔開,開post把L咩
我x 你老母 私私宿宿咁
香港地裝修
佢有Mon post既,大家可以既話俾少少口德,始終佢兩個都好慘(雖則呢度係連登同我開頭都有笑佢On9

其他野我要等佢自己覆左先…
電視機個明槽笑左
個暗門又係cls
屌你老母 私私宿宿
其實你知唔知咩係黃
唔係反政府就係黃
係支持民主價值同一份良知
佢而家擺明昆鳩樓主
如果你覺得佢裡面冇欺詐成分
真係純粹差同冇交帶
咁我哋可以停止討論
倫敦金嗰啲都係純粹操作得差
可能佢哋曾經好黃
但當佢哋放棄咗良知嘅時候
佢就已經唔係黃

而且我唔明點解你咁都要用會員功能
伏到咁都唔敢開人名

咁驚唔好出post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞