[設計公司中伏]Frxxzx lifxstylx 我屌你老母!

126 回覆
33 Like 4 Dislike
你講良知
咁全個cctoy都係偽黃啦
上星期先係咁笑個一歲小朋友
同埋如果一個人反政府,但冇良知,唔通係藍?

Btw 黃店易中伏就大家都知,裝修咁大金額真係唔建議去高調黃店
笑到收唔到聲
好明白事主個心情,自己有要求但人地跟唔到
做客仲要無得屌,比錢人賺仲要受氣果種感受
屌 呢間我之前搵佢做室內設計 求求期期啲態度又差到仆街🤦🏼‍♀️
I know your feel bro
朋友一話一定要覆呢個…

Exactly… 間屋係佢手上,又唔敢反面反得太勁驚佢玩嘢,但唔出聲佢又懶懶閒唔理你,仲好意思屌返你轉頭,串你可能唔識裝修流程。嬲得滯同啲朋友分享,先發現完全俾人水左。但錢又比左,為時已晚轉唔到人。如果我有錢多少少,我真係一早撻訂搵返之前同事介紹嗰間…
唉… 呢個正正係我朋友話要開post嘅原因。我估都幾多其他受害者。
黃店系其實好多都係一班外行既人為左減低果行既藍系佔有率而開店,品質有冇保證?好老實, 真心冇
所以我返香港多數都係自己煮好少可出去食
你既然講到佢咁仆街既,你就開名SHOW資料啦,等其他人唔好中伏都好丫嘛,資料又放D唔放D,下次人地中伏只會益左佢地
呢間真係垃圾黎,有朋友搵左佢地
差點爛尾
正仆街黎
唉 鄧你個fd慘 間屋係佢手真係寄人籬下
唯有唔比尾數
香港啲所謂設計公司,三四十萬但交垃圾貨,俾錢個個都on9
[續]

10. 其實佢哋啲問題真係多到唔知點樣整理出嚟好,但係最經典嘅都莫過於係話我美感有問題,要我多謝佢每一間房都有出rendering俾我lol 好在個師傅當日覺得奇怪點解嗰度要做黑色問一問我先姐,如果唔係都唔知點算,佢哋實唔會幫我轉返白色。

11. 唔出設計唔會報價。有清話想睇報價單,當時係無既。呢個係我做得最錯嘅事,就係願意相信佢哋講會跟住我俾個budget去做,所以願意等佢哋收左設計訂金先出設計同報價,結果第一張報價單淨係清拆同廚廁就用咗20萬,未計木器、電、五金、潔具。(對話圖琴日出左)

12. 控制唔到師傅。同佢地傾好嘅嘢,佢哋嘅師傅唔會跟。由於佢哋度錯尺度漏左22cm,所以要更改設計圖加返個新嘅窄櫃(超級唔好用,但無計)。當時已經千叮萬囑要睇住個電箱來做,佢哋係應承咗,但係師傅就冇跟… 依家我個電箱都唔知點樣維修… (有朋友話應該係違規嘅😨)

13. 成日出錯圖/啲圖互相矛盾。我已經一發現就糾正佢哋,但佢哋永遠都唔會認錯,仲會投訴我突然更改設計。我仲記得我翻翻下工,個地板師傅打電話俾我話跟唔到圖做,來來回回溝通用咗我差唔多半個鐘,最後發現佢哋比錯圖,佢幅rendering地板係長果邊向窗,但technical就短向窗🙄

加映痴撚線設計:因為訂造既地櫃太高,個鏡櫃要裝到好高,所以要另外買個架比家中嘅女士用…
點解唔換埋個新電箱,咁殘
呢D相,加兩句英文就昆到人
告真係曬錢曬時間,贏真係贏粒糖咁大把
你係大律師
每個鐘好貴 咪有機會平手
建議樓豬而家hold住條尾數or叫佢減價會實際D
玩人定玩自己,你估佢收數會蝕比你
間設計公司柒就唔洗討論,
樓主柒都梗,同好多人一樣
裝修咁大條數,你搵邊個做都一樣
係一場賭博
咁點解唔信你同事朋友做過既設計公司?
起碼有前人幫你試左水溫。衰極都收到貨住緊。
通常都係嫌人地貴喇、嫌人規模細喇,
人地貴少少梗係有原因,
幫你跟工程唔洗錢咩。
下下用裝修公司黎比較。
當然宜家好多裝修師傅都叫自己設計師。

利申:行內人
最鍾意睇啲開口埋口要設計
又唔願比錢既客中伏
嫌貴嫌規模
最後比間自己揀既公司呃、瘋狂後加、爛尾
喊咁口走黎問我點算
咪幫樓主條廢柴啦
呢d公司臭左朵咪開過間
有幾多個敢即刻叫停計數,唔啱就法庭見,一嚟錢同時間唔想付出,呢批人識睇人呢食,咁當然就食住你啦!水魚加儍仔
真啊 唔想付出錢就唔該付出番相對既時間
自己做監工 收工咪上單位睇
係好辛苦架
咁你唔想比錢又想完成品好就要靠自己架喇

設計師收你個舊錢就係除左出設計之外
幫你跟埋個單位收貨嘛

真係無時間
就搵啲身邊人用過既公司喇
呢行都係賣口碑

無錢就唔洗考慮搵啲大公司做架喇
40萬除時連人地入場門檻都過唔到
你講得啱,一間有規模設計公司要養人比工資,成本就高好多,除非600-1000K嘅係值得,有錢使得鬼推磨,但係呢啲蚊型設計公司就會慳師傅同材料錢,無班底及經驗,又冇用客嘅角度去比意見,咁樣你嘅裝修好得去邊,一般呢啲幾佰呎單位搵大學生畫圖會係幾仟蚊,自己要每項工程要乜嘢材料,位置,質量要求就要詳細,交比裝修公司或判頭就低好多成本,價錢唔好壓得太多就好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞