【ViuTV】香港首部BL劇《大叔的愛》討論區 (49) 到底牧田做錯啲咩要俾班編劇撚到體無完膚

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
天台爭仔咁有自信因為對手係kk
牙田好明顯唔鍾意kk所以佢先敢去挑機
之前牙田叫佢返屋企佢以為自己有機會
再加上牙田又真係一直單身未拍過拖冇任何經驗
點知見到田芊互動先發現原來係自作多情
但已經深陷咗入去呢段感情所以只會越愛越卑微

屌諗起又忍唔住鬧仆街編劇
糯米粥都冇呀佢老味
7變15集點會唔夠位
佢剩係上星期講梓芊嗰幾集cut一半俾阿牧都夠啦
BG線就寫到咁詳盡
搞到普通街外客都以為結局會係田芊ending
其實田田應承牙牧做佢男朋友都係牙牧自己ff出嚟
求其搵個腐女重寫個劇本應該會好睇過依家咁樣
有畫面
阿牧好少戲份,之後應該都唔多戲份

梓芊條線霸咗好多位,睇預告今晚仲話要表白。牧牧就受到田家姐、牧老豆、田田鍾意有小朋友同埋梓芊想表白依幾個combo打擊
鏡粉夾埋寫個BL故事俾diuTV,原班人馬演員照拍都好過佢
我要重甜
一個凌晨兩點收工 ah lo收4點
返工前後腳個集 阿牧自己行開 係咪有隱藏劇情
BL劇有女已經係邪道
仲要有感情線
雖然係跟日劇設定
但港版講足成集仲要加咗少少感情位落去
阿牧既分量同甜計埋都冇一集

今晚果集甜開頭又虐後面
日版我冇話特別鍾意邊個角色
但身為港版阿牧派既我
點頂
日版田芊線好快完咗啦 邊似而家好似死唔斷氣咁
不如加落牙lu牙飯度好過 佢兩個而家睇落又係3集內完成所有階段
比返碗糯米粥我呀呀呀
自從睇完煎冬瓜之後
我就好想睇牙牧好似牙登咁明知煎冬瓜難食咁都照吞呀
編劇你到底想點
01唔貼link

大叔的愛|簡慕華讚Stanley其實唔廢:佢係一位好成熟嘅人

撰文:
鄺鈺瑩
出版:2021-07-12 21:05
更新:2021-07-12 21:05

簡慕華認為Francesca雖然因老公轉基而失婚,但她其實是一名幸福的女人。
婚後淡出幕前的簡慕華,近日在ViuTV《大叔的愛》飾演Francesca一角,在面對老公中途轉機、繼而提出離婚的情況下,Francesca仍然對前夫關懷備至,甚至鼓勵他追求真愛,真摯演技打動了不少網民,並指無綫又再一次走寶。

就係呢一幕「友誼的擁抱」令唔少觀眾大感心蹹。

對於Francesca的瀟脫,簡慕華接受《香港01》訪問時,表示從她的角度來看,Francesca是一個有老公錫、又有閨密陪伴且唔會有太多煩惱的女人。「就算後來同老公分開,佢身邊都好快出現一個鍾意佢嘅人,所以其實佢係好幸福,而正正因為佢咁幸福,所以佢先可以付出咁多愛。而佢可以咁快放下,係因為佢知道KK唔係鍾意另一個女人,而係揀咗一個男人,而呢個男人比到嘅係就算Francesca點改,都唔可以將自己變成一個男人,所以根本係無得比較。我認為佢其實無輸,只不過係估唔到老公20年後會鍾意男人,到最後笑住離婚一幕係代表佢仲好愛呢個男人,亦都嬲唔落對方。」對於網民強烈要求復出拍劇,甚至為她被無綫拖累而感到不平,簡慕華就話十分感謝《大叔的愛》製作單位,令大家如此喜愛Francesca。「我希望我能夠好似Francesca咁,繼續咁幸運拍到大家鍾意嘅角色,我會繼續努力。」

簡慕華在劇中最後情傾Stanley(邱士縉),今個星期二人感覺火速發展。

簡慕華在劇中回復單身後,今個星期將與Stanley飾演的Louis展開戀情,對於這位鏡仔成員曾在節目《調教你MIRROR》中喊爆表至示感到迷失、感覺很廢,簡慕華絕不認同。「Stanley係我同德斌以外傾得最多嘅一位,大家都分享咗好多經歷,佢係一位好成熟、好清楚知道自己想點嘅人,所以我覺得佢其實好叻仔!至於Edan,佢係應能力好強嘅人,心態亦都好好,就好似我喺劇中所形容佢真係好好仔;而Anson係好得人錫,唔知點解佢就係有一種魅力,可能真係夠暖男,你會好錫佢。」睇嚟阿牧係全劇嘅大羸家。

不過簡慕華似乎最鍾意Anson Lo,對於田田、阿牧以Louis三個角色,她說:「我覺得無揀錯,三個我都好鍾意。」
大結局阿牧其實係住青山每日係醫院入面周圍貢扮AA狗sell樓啲同事朋友情人全部ff出黎
今晚開始飛住睇睇重點算
田牧太hurt 好想呵番阿牧

btw diutv 咁多田芊戲 田牧得個少少
如果要睇男女愛情戲我洗乜睇你套大叔
既愛又怕 越想傾訴越感吞吐
其實kiss個到係阿田推開阿牧 摸個嘴嘅時候最後笑返下已經可以知道阿田都係對阿牧有野
去到依家阿田仲拒絕緊阿牧好難阿牧唔諗咁多
既近又遠 愈觸摸你愈觸不到
冇心機溫書
唔播重甜投訴到你仆街
林若寧我愛你
驚觀眾頂唔順咁多男男

戴晒頭盔
其實唔鍾意男男既話一開始就唔好睇
鍾意睇既就會expect多d BL線
個編劇食屎啦
其實唔鍾意男男既話一開始就唔

sor打錯
牧B: 我以前鍾意左一個男人,成日ff 佢D嘢,由朝早就開始ff,一直ff ff到第二朝,跟住ff到自己病左,
我以為我病好左之後會繼續ff,但之後又覺得...佢唔係咁好啫。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞