【ViuTV】香港首部BL劇《大叔的愛》討論區 (49) 到底牧田做錯啲咩要俾班編劇撚到體無完膚

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
睇完個心好似裂開咗咁
睇日版都無咁痛
好心痛阿牧
我都覺得依兩集牙田轉變咗 開始feel到佢唔係人人都OK無所謂
有啲野淨係俾男朋友牙牧做
主動多啲啲呀田田

如果呢d轉變可以多多一兩集就好
我記得巨龍與豬仔米米有講過教主試過未岀戲搵佢傾計喊
啱啱先睇到原來牧牧房都有放佢細個嘅相
但係有唔代表夠 多D啊唔該
binc viu啦 拍大澳拍咗成日得個幾分鐘
睇完訓唔著
我睇到大澳成個分手旅行咁
啊啊啊 牧牧呀
第二週刑偵日記收視得返15.5 點 而大叔的愛升至近7點收視!
https://lih.kg/2615475
搞咩呢度變咗AL誇誇群咁款今集拍拖有啲位佢表情都幾生硬下喎 尷尷尬尬咁唔覺得牧田拍拖拍到好甜嘅感覺 喊戲感情戲反而仲做得自然啲
去到呢個地步,我已經覺得編劇從來冇想要好甜嘅感覺
睇完今晚果集就超想屌爆viutv

港版改到牧單戀仆街田咁
Cut 曬日版田田不知不覺對牧有感覺既場景(eg睇到酒吧嗲牧拖手,煲粥)
宜家牧就變左工具人/兵

又寫多左BG線
上星期拖左四日airtime
變左垃圾田對梓芊有feel 到叫人唔好聽電話/想咀/瞓同一間房
成個負心漢咁
做左超多仆街野不停虐牧

成套戲搞到牧愛到超卑微咁
咩苦都自己食曬
每集都要為左田田眼濕濕
今晚彩蛋仲要虐到咁
牧現實得不到的唯有在夢中見(姐姐抱)
睇到宜家個心仲喇住瞓唔到

愛得咁攰,我寧願牧嗲在一起
點解彩蛋都虐?
點解點解點解要咁對我牧b?
連糯米粥咁重要都無咗
仲點甜
又誇誇群
做得好就多人讚㗎啦
成套劇要踩一定有大把嘢踩
但係我真係俾阿牧帶到入晒戲
已經蓋過咗其他嘢
大叔結局週應該仲多人睇
事實AL今次做阿牧真係好深入民心
《男排女將》個陣Bobby仲係好青澀
睇住佢演技大躍進,尤其牧牧嘅感情戲演繹得好投入

今集拍拖你話有尷尬位,其實好易理解
完全係因為牧牧唔敢確定阿田嘅真心
牧牧長期處於一種好寂寞嘅哀傷之中
患得患失,好冇安全感

之前被負心田推開太多次
就算難得一齊出去拍拖
牧牧都肯定會猶豫呢份幸福係咪真實同長久
所以我反而覺得AL呢個位拿捏得好細膩
好耐未試過睇劇虐到瞓唔著
日版都有睇到唔開心
但睇港版個心就快裂
我覺得佢最有問題個位第三集天台爭仔 個集演到勁有自信之餘 甚至有啲over 會比人覺得有啲bitchy
去到後面突然變到勁卑微 個角色過渡其實好odd 睇唔到點解會咁
好似暴風雨來臨前夕
喺碼頭錫阿田俾佢推開
所以之後拍拖覺得尷尷尬尬唔係反而正常咩
佢一直覺得自己單戀咋
雖然求到阿田同佢拍拖
但都好似只係自己一廂情願
病咗連碗糯米粥都無仲點會甜
咪就係因為田田唔嗲唔吊令佢越嚟越唔肯定咯
佢一做公事又變返自信charming牧
對住darren佢都係霸氣㗎
係對住阿田先咁卑微

你諗下佢入晒深坑但係同阿田一齊出街都仲要比人推開
阿田又同梓芊藕斷絲連咁
然後屋企人又話想阿田可以結婚生仔
代入阿牧個角色佢仲可以點自信啊
比diuTV搞到精神創傷
淨低幾集等埋大結局先一次過睇
唔想晚晚都成肚屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞