【ViuTV】香港首部BL劇《大叔的愛》討論區 (49) 到底牧田做錯啲咩要俾班編劇撚到體無完膚

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
牧當初入職鍾意Darren 就係因為Darren 響工作上提點佢,又教佢做好人所以就慢慢鍾意左Darren 。

阿田一樣,阿牧初入職得阿田主動教佢嘢,

工作上又唔怕蝕抵俾人點,又幫人通渠。
又幫佢寫本notes, 就慢慢對佢有好感。

跟住阿田救kk俾廣告牌砸親,阿牧響醫院好緊張阿田,發現自己鍾意左阿田,
加上佢又發現kk都有追阿田,就唔理阿田話鍾意大波妹,同kk爭風呷醋。

而當佢愛上左阿田之後,佢都係想阿田幸福,而發現阿田幸福原來係(省略幾十字),咪放手囉。

呢套劇黎講,阿牧鍾意阿田條線相比起其他線都算詳盡掛
如果你本身唔係睇開BL冇濾鏡/冇睇過日版嘅話呢套劇嘅劇情真係會好confuse成件事會好夾硬黎,希望編劇可以出2整理返靚仔佢(但唔好寫爛)
講真鍾意一個人又好難講到exactly咩原因㗎喎 是但一個眼神、掂咗下都可以過電
有時愈難得到 想叫自己放手 愈係忍唔住踩得更深
成個劇本始終最大問題冇show到雙向戀愛 第十一集都未feel到田有愛過牧 尋晚就算錫錫又抹嘴都打動唔到我 呢種甜太流於表面 就算拍埋扑嘢scene都救唔返
收視滯後報告又再出爐,今次的日期是7月5日至7月11日。今次的報告相當令人驚訝,TVB重頭劇《刑偵日記》首播時候低開17.5點,想不到今次再創新低,相反另一邊廂ViuTV的《大叔的愛》則繼續上升,兩套劇拉出一個對比,會否對之後兩台大戰埋下一個歷史紀錄點?

先講TVB,《寶寶大過天》雖然未有第一輯的聲勢,不過依然保持一個穩定的收視,今周錄得22.1點,暫時全劇依然可以保持在22點的水平,算是不過不失。但有重卡士、新突破的《刑偵日記》,在首播低開17.5點後,今次再跌2點,只有15.5點,比今年暫時是最差的《一笑渡凡間》(即時收視18.9點)和《大步走》(七天跨平台收視19.28點)還要再低一截,實在是非常恐怖。不過。首周的七天跨平台收視有20.5點,算是重新登上2字頭的水平,至少暫時仍未墊底。

綜藝方面,取代《識貨》的《盛.舞者》錄得收視下跌,由前者的12.3跌至10.3,2點的差距證明觀眾的愛好,買貨賣貨比起跳舞更易打入大眾場市。而播出兩周的《明星運動會》今次錄得17.1點,首周的16.9有些微升幅,在頂上《開心大綜藝》的時段後,一直都未能突破收視,看來無綫在這個星期日合家歡的黃金檔期要再繼續創新。另外不得不提的是,星期日晚十時半播放的《尋找家香情》,最新一周得5.9點,是三台即時報告公布以來,TVB這個時段的最低收視。

而ViuTV方面,輕鬆BL劇《大叔的愛》由上周的6.5點升至6.9點,網上聲勢愈來愈浩大,甚至可能會將TVB的觀眾拉走,全因兩邊劇種實在是很大的不同,早前已說過,《刑偵日記》不適合一般茶餘飯後的觀眾,《大叔的愛》更配合口味,所以有觀眾轉台絕不是一件不可能的事。取代《嫌疑事件簿》的《納米無明火》,成功由3.4點拉高至4.5點,一來燒腦綜藝一向難以取悅香港觀眾,二來講樓的題材為遠收得,就好像開電視的《空間改造王》長期是鎮台之寶一樣。
牧B:好多時都覺得好寂寞,好似最後都自己一個咁

睇到心up
諗返起之前撈個ig story 話阿田識自己返屋企就得喇
加埋琴晚個玻璃彩蛋 田一雄你叫凌少牧愛得咁卑微係咩意思
田田愛牧牧係因為需要佢
暫時講到出面係得呢個原因
所以渣田先比人屌到仆街
有啲單戀係唔使經過啲乜嘢就已經可以戀
所以我覺得ok
唱咗出聲
需要佢做工人

之後因為明星情侶、梓千屌柒佢同埋牧牧自白,覺得虧欠牧牧就為牧牧公開示愛
如果班編劇識得將尋晚個彩蛋鋪去主線
套劇嘅感情位就唔會咁流於表面
今晚要分手
我dllm
冇心情溫書
牙田連kiss都嚇親點一齊瞓
等成晚
姜:你哋拖夠未
雖然佢比起日劇長咗
但又多咗好多唔同線
其實都唔夠位講
一係你就再拍長啲啦
對後生仔嚟講做到咁演出已經收得貨 來日方長仲有時間比佢繼續有進步空間
睇到好嬲
下次唔該搵個女編劇 直男係唔會知BL應該點寫
同埋喺BL劇瘋狂加BG係大陸啲耽改劇為咗過審先會咁做
我估唔到香港都係咁
唔捨得佢地今晚分手阿田今晚識做啲氹返人啦
再拍長就BG九成
ig law 哈哈
姜:到我拖喇
我見到有人直頭懷疑大澳之旅係咪阿牧自己ff,真係好慘
嘩 呢個真係傷到極點
相思病 其實阿田未返到香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞