【ViuTV】香港首部BL劇《大叔的愛》討論區 (49) 到底牧田做錯啲咩要俾班編劇撚到體無完膚

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
今晚會再有
未播劇啲特輯同開播頭一個禮拜加花絮都做得幾好
之後啲劇情感覺會似柒出日本
明明觀眾想睇田牧係好sweet但變咗屌足田田咁多集
終於明一個禮拜 播5集問題所在 一個禮拜兩集 衝擊無咁大
呢個咪係個問題囉 佢無端端點解會入晒深坑 係完全見唔到點解佢會咁鍾意田 佢鍾意到成個人都變咗
當初Darren對佢咁好 但係佢一發現自己做二奶都即刻走
係而家嘅情鋪排上面根本見唔到點解會沉得咁勁嘅原因
成個角色勁扁平 感覺就好似特登寫出嚟無條件咁愛田一雄
就係少咗呀田迷倒呀牧既原因
點解會咁愛渣田
傻氣 單純 吸引到阿牧

kk都有灰姑娘鞋 阿牧呢
30歲都有交待少少 大叔日版都無提過
你都唔明我講緊乜嘢
如果一個本身好自卑嘅人好冇自信嘅人 咁佢愛得好卑微係一件好正常嘅嘢
但係如果要一個好有自信 好識自愛(發現自己做咗二奶立刻走人)嘅人要變到好卑微 但係成個劇本根本冇任何地方可以解釋得到
所以我先話係第三集嗰個位係演錯咗 結果成個角色根本串唔起
呢一個過去多少影響阿牧對阿田 用最低調默默付出 點知都世俗壓力下 選擇放棄所愛

換轉阿田太醒目 一早嚇到辭職 派好人卡了

樂於助人令牧牧同田田夾租同居,本迎新筆記個心心係入坑嘅開始
呢本筆記可能結局彩蛋 第100天
硬係覺得唔會再提
呢個砒霜編劇 再狠心虐
田呷醋個到係咪留咗喺電影版
我唔想入戲院睇70%田芊 20%田K 10%牧田
其實有鋪牧鍾意上田嘅 田通渠 幫佢整Notes都係鋪緊呀田樂於助人善良嘅格 畀牧收盡眼底嘛
再加上同居後田又係咁讚牧 有好感下同居就愛上田田了
佢有其他新角色牧田比例再Cut
樓上可能想編劇寫阿牧鍾意阿田嘅原因講出嚟
但係就算去到梓芊走阿牧幫手推喼阿牧都係笑笑口好sweet咁完美避過梓芊問鍾意阿田啲咩
點解田牧拍拖之後 2個仲要分房瞓 一齊瞓實好sweet
我估條橋嗰幕對阿牧黎講真係好重要,以為無希望但又會肯黎拉返佢(姑勿論阿田當時應該無呢個意思),嗰下感動結果令自己心甘情願完全沉落去,所以嗰下先用粗口鬧阿田
呀撈 live 話頭幾集未入戲
其實日版都係無乜點鋪 牧牧同阿田嘅心路歷程
本來諗住港版延長到15集,會交待返多啲
結果編劇只係加咗好多其他支線
我想睇牧田sweet拍拖啊
牧牧戲份少到可以用幾多秒去數
老老柒柒呢套野絕對可以做多5集
交代下田慢慢鐘意上牧由直轉gay嘅內心描寫
講下牧鐘意田嘅契機同攻勢咁
副線嗰啲就發大黎做交代得好清楚
唯獨對cp就唔清唔楚咁就一齊又唔清唔楚咁又散咗睇到人R晒頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞