[工程] 今時今日仲有邊幾間Main Con做得過?(4)

477 回覆
5 Like 1 Dislike
但我係做Technician Apprentice , Part Time讀HD果隻唔係工程師
問之前可以試吓ensure呢幾點
1. 有嘗試了解來龍去脈
2. 自己係咪一早已經有足夠資料. 但冇睇?
3. 了解問題重點.唔好做複讀機
4. 問啱人. 例如你唔會問QS收貨standard, 唔會問RSS subcon幾時到場. 問錯人拎錯資料都幾大鑊吓
5. 有啲鑊氣嘢 有人唔想掂唔想理 如非必要都係唔好問嗰啲人
6. 諗到再講

話冇嘢學真係得啖笑
退多幾步嚟講 寫email都要學啦
點寫先用字正確 點先屌人清晰啲 點樣戴頭盔
有冇人知斷scheme 係咪唔使賠錢
我有個行緊scheme A 既同學日日做到喊晒口咁
八卦吓依家路政同機場盤係咪日日逼人打針?
依家邊間mc長短,星期六返半日?
大公司係咪得中國佬全日咁仆街
睇你做咩位
大部分口講星期六半day 分分鐘星期日都返埋
啟德4期,做撚到仆街,個經理亂鳩黎
咁而家五洋仲做唔做得過?
聽聞好似一年同一位轉左五條友,之前重試過炒人
文職都搞到咁
我諗行Scheme 的position 叫GE
非scheme 則為AE
Btw, 都係名黎概姐
以我所知,斷左就不能重新開返,除非公司倒閉,身體問題。 簡單來講,一個degree 得一次機會
師兄都岩,但係sub 仔學概野較單一,多數老細安排曬啲唔關工程工作,做下做下又過一年。對的人多數只有MC 。 相反,MC 行inspection ,大樓施工進度,入政府文件,對則師、顧問,學概野十分廣。若sub 仔上到MC 做 E/SE ,比老細問進度、程序等,都唔會識答。個人黎睇,如果想識更多嘅野,兩年內須轉MC 了。
Scheme 非十分重要,但起薪點總會因scheme 而有變化。
咁點解一定要請我做AE 都唔請我做GE
收到HKIE信未?
未收到 打電話去問 正式開咗scheme未
有信心考到牌 咪好重要
GE 位置有限,每間公司數量會因 公司規模及 註冊工程師數量而定,一般HKIE 會出信通知公司可接受申請數量。
你想做 我叫你同呀工講
差啲唔記得你user name
想問下電子工程fg想入行建築有咩途徑入到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞