[工程] 今時今日仲有邊幾間Main Con做得過?(4)

477 回覆
5 Like 1 Dislike
中XX建築
係咪間間大判花紅都係完盤先出?
27做埋科文野
日日放9點 高唔高就2睇
我都係為左返下工 唔係為左燃燒生命
做得埋科文野就唔會係 GE 啦
errrr 唔信冇咩所謂
俾你27000 你估你真係做ge野only?
又咁講,調轉水喉仔上去冷氣仔反而容易
特別係頭一兩年。
因為冷氣通常都係少人精水/ control

之後幾時去到 MC 就睇際遇了。

利: 冷氣仔再入 MC
我唔係唔信,
我只係講佢個 post 要求唔係真係 GE 者

今年building就9個人做ge
其實算多
下 精進聽講已經改左返5.5 day啦啵,朝8點半放6點半
唔好信
入面5.5day同做6day冇分別
聽入面做緊嘅人講

中國佬都好過佢
Buildking邊到有短週呀,個個禮拜返足星期六,要睇跟邊個Contract Manager先有機會星期六放短週,垃圾制度無講錯
ching做咗幾耐十仔先上到MC
未改之前都有長短週啦
只不過係長週全日咁解
所以我都唔明佢個6日係點黎
屌我就係入面做緊,係5.5日,點會同6day無分別
根本就係睇地盤既
間間公司都係睇盤同睇你跟邊個PM或者大佬架啦
做邊個 尖咀 柴灣定葵芳
真係好唔掂 名又臭
問10個10個都叫唔到最尾都唔揀
仲有最低人工就係佢
中國佬唔係中建咩 人工邊到低
其實無得咁講架
人地做到幾多年上得返MC唔代表你都可以
問黎都無意思
首先sub仔跟複雜既系統好似data Center 同醫院咁
呢d咪吃香囉,咁你做冷氣幾年都VRV
咁咪際遇問題囉,或者你做電跟residential 既project
做一間屋仔隨時淨係得個kiosk比你玩
所以sub仔上去人地做幾年全部複雜野
可能又有Genset, 又有DG store,有cable又有busbar
然後淨係牛都有十幾隻
或者海水chiller, air cool , water cool咁
Staircase pressurisation,smoke extraction 咁
人地掂既係呢d咁複雜系統咪容易上返去囉

你比d心機去做同去學多d technical仲有run project 既流程先啦
或者係舉手調去會令你job reference更靚既project咁
仲好啦
你講既都唔係
精進有廿幾個盤係手,唔自爆啦我就
名黎講,你都唔會做一間公司做一世架啦
個盤人事夾到學到野咪算囉
所以真係睇際遇無論邊間MC都咁講
人工高定低呢d就一向睇你個人經驗同資歷啦
每個人都係憑自己能力叫價既
高咪做覺得低咪第二間
多謝巴打嘅意見
白紙入MC真心難做

利申 我係
白紙入MC真心哂時間
根本無人得閒教你野
跳返落sub仔學下run project既流程仲好啦
最好係一腳踢個D project
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞