[工程] 今時今日仲有邊幾間Main Con做得過?(4)

477 回覆
5 Like 1 Dislike
D釘板佬點知果個係pipe duct
都係跟BS狗夾果份CBWD釘姐
然後個廢柴BSI狗帶住你地又肯收樓面
係想轉做main既做夠一年水喉sub拎完經驗好走
唔係遲下你想轉連in都未必有得In
我係做緊
摩牙
有冇人做過tret, asd job
BS 定PC 個邊?
協興體育城同美利道都有排玩啦
(冇記錯航天城都係佢)

邊得閒同你 D 19MC 搶標

BK 以為 AA job 重可以學 MTR D 19 招數
24 合理,27 又誇左 D 喎
一個 lift 一個飛機維修,兩個都出名伏
航天城係新世界
水喉仔難轉,
上到 MC 多數都係冷氣佬,
有少部分係電燈仔
釘版唔知,科文都應該出聲啦,
咁大個 PD
謝指正
able grad e都27
其實同你做sub仔既年資冇咩關係
你識人、有料考到牌一樣轉到入去
我身邊有d同事都係做左5年或以上既consultant /
Sub-cotractor
反而你做過sub-contractor
再去main con會更易知道佢地邊d位出古惑/易出事

Consultant 出身再去contractor 就更加好啦
幫手check 埋design 或者諗d alternative proposal 幫公司慳錢

同埋main con 出身既BSE真係好撚廢
design,works 冇一樣熟
我答個位巴打佢就係唔識人呀
你又講埋考到牌, 人地都係做得半年sub仔
咁考到牌既人當然更加唔洗諗入唔入到main con做啦
我都贊成做過sub仔再做Main con 個technical 同works
會好過main con出身既好多
但係你做水叻到會飛, 到時收牛房其他行頭驗消防驗op
呢D經驗你又無
呢D都要做Main con先concern到

同埋main con人地係計你main con經驗
你係做死一個行頭5年既話
同我做1-3年既sub仔再轉上去做多兩年main con既經驗
第時再跳去第二間main con, 人工都升得快好多啦
無錯, 水喉仔係咁多範入面最難轉做Main con
sub轉main最多係冷氣因為冷氣本身會掂哂風火水電渠
所以都係最容易轉, 電同消防仔開始就比較少有轉做main con了
水喉仔更加難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞