有冇人玩開美股reits?

92 回覆
10 Like 1 Dislike
其實SPG 每次派幾多息
因為都會收30% tax, 咁最後仲淨得多唔多利息收呢
WPC唔熟呢類, 多唔多收購/增長?

MAC retail類應該已經反彈左唔少, 有好多可以揀,點解揀呢隻? 我都有買retail反彈但只係揀左熟既823 / 778, 起碼見到商場真係多人到爆先

MPW 我無研究過美國既medical類, 但研究過SG medical REIT, 如果係同一樣野, 其實係似business多過REIT, 好靠manager去operate個business, 有D似hotel, 自從Eagle Hospitality Trust破產收場後,我對呢D operation類既REIT無咩好感
我都差唔多 九十頭入 但一直唔知點加倉
M44U is very nice
都升左咁多 依家加都未必賺得多
不過可以分注慢慢買下嘅
30% 真係嘔血
個倉仲有啲廢老股次次派息都貨幾舊水畀uncle sam

如果係玩growth咁係咪應該focus喺其他stocks 如科技股
除非唔洗交dividend tax或者對reit情有獨鍾,otherwise美股reits真係唔太吸引
利申:有DLR
wpc 同 stor, nnn 同一類叫triple lease , 睇資料算係穩健派。增長真係相對唔算高。

Mac 就號稱主要黃金地段一級商場,應該回彈機會比較高。我12蚊入依家都上到18左右,算表現唔錯。

mpw 應該係美國reit 過去5年增長最快頭幾名

WPC 呢類triple-net又簽長約, 算係stable, 但無乜增長, 5% yield交埋稅得3.5%, 但防守性應該幾好既

Mac巴打你咁叻12蚊入抵嬴啦, 但其實大部份retail都有類似幅度回彈, 不過呢隻巴打你留意返, sell-side report 唔睇好呢隻野, 而REIT多數係insitutional hold (MAC 7成), 反彈完之後仲會唔會增長/維持就唔知了
MAC - 17 ANALYST RATINGS, Very Bullish: 3, Bullish: 1, Neutral: 4, Bearish: 3, Very Bearish: 6

MPW就增長的確強勁, sell-side report都唔錯 (6/2/5/0/0), YTD表現麻麻, 唔知係之前升得太多over value而家回彈返, 定好似你所講管理出現問題, 但呢行咁專, 唔熟既我寧願唔掂, 市場上咁多REIT揀, health care又未係好hot既market, 寧願去追下logistic / data center
射30%俾美國都唔益香港
115走左😭
揀左O 因為唔係集中單一行業
美女reits要30% tax好似唔太抵玩
仲要依家個價升返晒冇乜水位
每年派7-8%息

扣30%股息稅即係每年白白送2.5%俾人
玩Reits 其實仲可以考慮 加拿大, 點解連登無咩人講
15% withholding Tax

E.g CAR, GRT, SRU etc
MPW
黎緊我都睇好加拿大
BPY儲緊貨
Rebalance 概念好重要
All in all out 目標價既舊思想害死唔少人
VNQ,VNQI
Eqix
REM,USRT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞