有冇人玩開美股reits?

92 回覆
10 Like 1 Dislike
世界那麼大
原來港股咁垃圾
兩隻磚先
KREF BPY
買左半年SPG
見好多人揸呢隻
呢一年係升唔少 但比疫情前高位仲有啲距離 所以會hold多陣
跟大fund揸?
AQR O Shaughnessy上季都加左倉
睇morning star rating / youtuber介紹
o現價好似幾抵
8月加息有無影響?
O
ARI
Coresite
現價算唔算高位呢?
其實買reits 有咩好?
新手想了解下
鎖熊
酒呀
SPG現價124,我自己咁睇:
如果同2020年頭比(疫情前)個陣大約140,仲有少少空間升,但如果以呢一年咁睇 都已經升左一倍。

我自己入左半年,暫時會keep 睇下會唔會到疫情前價位甚至高啲。如果本身無貨,我覺得依家呢個位唔係特別吸引,可以觀望下先,或者入少少。Morning Star個目標價係$149。

買REITS其實就係「間接」收租,dividend通常幾高,例如SPG dividend yield 有4.8%。另外隻股票如果升咁就做到所謂「財息兼收」。但注意股價、派息比率其實都會波動,同埋美股派息收25% tax。

小小睇法,大家交流下。
唔係30%咩
可能我記錯
好多人揸O SPG
邊個youtuber講?
data center reit
美股30% dividend tax, 所以我都盡量唔揀派息類, 反而留意增長類既REIT
例如EQIX, 買佢Data centre有增長, dividend yield唔算高 (但其實即係而家算貴,但keep住有人買支持到)
另一隻留意緊既係PLD, logistic, 都係買個sector, 不過佢淨係focus US, 考慮緊ASX 既GMG (業務地區夠分散,但同樣30% dividend tax)

樓主你果兩隻相關既我反而買PE果邊既KKR同BX Blackstone(BX real estate既投資仲大過BAM Brookfield)

離少少題, 我仲有睇其他地方既REIT, 如果其他巴打有睇可以交流下
真係收息既, 我會買SG REIT, 免dividend tax (雖然我揀既都係增長類為主)
- M44U, K2LU (都係買logistic sector, 積極收購)

HK REIT
- 823 (香港唯一一隻internal REIT manager, 積極收購)
- 2191 (logistic, SF大把野會賣入去)
- 778 (少量,炒消費卷+商場復甦, 但預左少增長, 長和系唔似會再賣野入去)
COR咁細隻, 有冇睇過EQIX / DLR?
(利伸:入左EQIX,考慮緊DLR)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞