【ViuTV】香港首部BL劇《大叔的愛》討論區 (37)田一雄除咗識收兵派軍糧仲識做咩

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
第一張個腹肌
難啲,剩低集數好難處理到咁多野,同埋兒登演技有啲難handle咁仔細嘅變化
我琴晚睇到呢個已經想cap
al對眼一直用嗰個角度望住兒登
Darren同個仔其實真係好怪成件事

首先套劇裡面本身全部人都覺得bl冇問題

突然Darren對個仔既感覺就係「我唔知點同你解釋我鐘意男人所以唔要你地」

然後仲要搞到阿牧多一條罪上身:搞散人頭家+搞到人地個仔冇老豆
慘在每一集都搞到觀眾要估阿田今集鍾意邊個 完全follow唔到代入唔到佢個角色嘅感情線
要插劇情可能要早啲穿插
前面幾集跟足 &爆完之後
突然成個風格同節奏唔同晒咁
al啲表情內心戲真係好勁

樓下啲留言拆解mv個意思好搞笑
露額牧=認真mode
齊陰牧=愛田mode

希望大家唔好對asha咁harsh
琴晚果集KK同呀franc果幾part最感人
見到呀田對住鬼妹講同呀牧無可能
轉過頭對住呀牧又話同鬼妹係朋友
好燥呀兩邊都拖住人 仆街仔
寧願佢好似第一集咁加多啲內心咆哮位
起碼都知究竟仆街田係點諗
其實大家係不滿編劇導演唔係Asha
錯重點 點解佢阿哥香港人樣佢鬼妹樣?
陳凱林都係咁啦
佢阿哥混血失敗姐
依幾集梓芊條線真係做得好差
新個集唔睇到最後尾都唔覺自己睇緊bl
我就係想睇田牧/kk阿牧爭仔呀大佬
有啲失望老實講
但我越嚟越鍾意Anson Lo
Darren家室條線係拎左第二輯嘅另一個角色嘅設定。
噢 四宮 0個飛機維修師
呢個都係我同我身邊朋友嘅感覺, 之前覺得AL 不過不失, 印象係跳舞跳得可柔可艷 但無話落坑住
但之後睇完調較同大叔越黎越鍾意佢 覺得佢做得好好
佢有禮貌果隻我唔會覺得定為虛偽 舒服嘅
佢未必係大情大性大仔mode, 但就好鍾意睇佢開公主mode: 例如同文卓森爭德斌隻鞋, 或者 「喂呀!」其他仔仔s 睇到我都想就哂佢
佢地成軍2週年Live 後面畫面果個環節好正
一個咁貪靚嘅公主mode比兒登搞到咁 識報返仇 唔係大黑面堅小氣嬲果隻 好叻仔 次次睇親都可以駁到我一笑再笑
同你諗既完全一樣呀絲打!!
利申 新鏡粉,之前覺得Anson Lo ok但未去到好鐘意
佢真係好適合演阿牧,我感受到佢個種愛上直男既心痛同辛酸睇到我啲保護慾出哂嚟
加上啲演員都話Anson Lo演戲個陣好認真,就知道佢真係好用心演依套劇!
抵佢紅呀!!又好J
我都想帶佢去Darren度
等佢有人保護同愛

只可以講阿牧嘅演繹係不溫不火
唔洗喊到filifele 但已經會好心痛佢
有時諗佢本身係Gay 好幫到佢演依個角色
內歛得嚟好入形入格
唔太想像到佢拍bg劇同女談情
個劇本真係寫得唔好
對白 人物表現 性格行為都變到唔通順唔合理
明明有好多細位可以發揮又冇哂
我明有時啲嘢唔駛咁出面
但係而家直頭係冇 尤其是牙田
明明開頭都好多內心VO 點解之後又冇哂
佢可以用內心VO補返個FEEL
當然如果用到表情或者其他非對白形式表達就更加好
搞到平時就古怪表情多多去到關鍵位又冇乜表現
例如噚日阿牧話唔食飯 返咗入房
嗰個位牙田都有望吓阿牧間房 都還好
但係跟住就見到佢好專心打機
完全FEEL唔到佢有幾CARE阿牧
其實哩啲嘢應該早啲要開始鋪排 但係編劇一次又一次咁錯過機會
人哋話要走就忽然好曖昧咁攬住人 唔想人走
俾人感覺好ODD 冇感情基礎
其實喺平時牧田嘅相處
已經有好多機會可以SHOW到俾人睇佢CARE阿牧

正因為牙田哩個角色從來唔知自己想點
就更加要利用情節同對白表達佢不知不覺間因為阿牧而改變
去到阿牧話要走 佢至會有多啲回憶或者諗法彈出嚟
然後攬住人叫人唔好走 咁樣會好好多

套劇開頭都有講吓阿牧點解鍾意牙田
但係冇後續去深化佢點解咁鍾意牙田
首先要阿牧覺得牙田對佢有啲FEEL 或者有一定感情基礎
再嚟噚日最後嘅部分 就會MAKE SENSE啲

支線明明係用嚟支援主線發展
但係而家妹仔大過主人婆
又唔見得有幫到主線發展 仲拖累咗主線
真係唔知出嚟做乜

愛情劇最重要係令人心動嘅部分 咁大家至會睇得投入
正如睇爭產爭權劇 都係想睇班人點樣各出奇謀鬥生鬥死
點解天橋之吻咁多人都鍾意
除咗人靚景靚之外 重點係阿牧嗰句我哋已經做唔返朋友
跟原版做就冇事 一去到原創就出事
咁不如唔好原創算啦
又唔夠功力寫好原創部分 仲拖累埋主線劇情
雖然就話係喜劇 但係編劇捉錯用神 嘥咗個版權

另外想讚多次牙撈嘅表現
阿牧本身個角色討好 再加埋佢嘅演繹
令到阿牧哩個角色更加立體 令到咁多人感受到佢嘅內心
X3
我都係之前唔特別鍾意anson lo
覺得還好啦
睇咗大叔入晒坑
變咗神徒

教主世一!

田田赴約,佢係左耳戴左耳環既。(即係有意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞