【ViuTV】香港首部BL劇《大叔的愛》討論區 (37)田一雄除咗識收兵派軍糧仲識做咩

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
用 Samsung 即cap gif 快
呢幕春田田演得好似媽咪唔俾小朋友買玩具,一定要個玩具一樣。
睇cctvb往年頒獎禮就睇得出,第一個多謝監製,跟住導演,最後化妝,道具,茶水。(唔計樂易玲,珍姐果D) 你睇到編劇基本上係閒角到wfc 。
好同意呀!

其實要加嘢唔係問題,就算你加啲悶嘢我都接受,但唔好加錯嘢。悶同錯係兩回事,加一樣錯嘢慘過加十樣悶嘢。
其實睇頭幾集睇得出條team 係有心做,好多場景都極力還原,係有誠意嘅翻拍。
但正如上面咁講,劇本唔夠細緻,好多地方冇把握到嚟發揮去推進主線(牧田嘅感情發展)
例如我好老套咁諗:darren 個度,田田知道咗牧嘅黑歷史之後會唔會對佢改觀呢?例如加下佢開始反思牧嘅感受同處境
梓芊個度,正路唔係應該舖田田開始不自覺咁鍾意牧,例如梓芊開始發現融入唔到佢哋兩個嘅世界,咁到最後田田挽留嗰度,先有種:嘩你終於開竅啦嘅感覺
但而家俾我嘅感覺係,啲心動鏡頭同慢動作去晒田芊度,搞到同牧田嘅比例完全失衡,令到田田嘅感情發展變得奇怪,有種牧從來未行入過田田個心度嘅感覺咁
屌 新歌mv質感仲好過套劇
雖然有囡囡出現但你會心痛妹妹錯愛哥哥 仆佢個街田芊拍到成對狗男女咁點搞呀
Louis飯條線又係痴撚線 大表哥上一秒仲想溝梓芊 下一秒幫飯抱不平?問題係佢本身花花公子狗公格喎 根本完全ooc 仲有飯因為張塔羅牌就覺得大表哥係守護佢嘅狗狗?尋晚我睇到黑人問號
。 btw mv女主角好似日本女星早見朱莉。
個女仔幾有氣質幾可愛
不過特登整污糟自己件衫勁攻心計
成件事即刻由氣質變港女
呢度係咪登神黎
田鬼有咁man
佢會有 最快七月尾
都唔知點解編劇係香港個地位咁低
搞到d劇 連講好一個故仔咁基本既要求都達唔到
好嬲
浪費哂d演員既effort
遲d日本播 d日本人會唔會唔鍾意香港呢個版本
我呢兩日都唔敢上Twitter睇日本觀眾Comment
日本唔係有線收費台播咩? 不過如果免費台播應該同香港一樣牧B會受歡迎d。

唔知佢地會唔會好失望
日版拍得咁好
現實登神仲sweet過田牧
好有可能,beginning 就係呢間糖水鋪。
有解釋。因為平哥同梓芊打極都打唔到畀田,所以唯有硬著頭皮,唔熟都打畀牧。
其實mv結局係咪話女方表錯情,anson鍾意果個其實係兒登?
佢哋嘅fans service世界級,秋季日本播嗰陣要幫手share去日本幫佢地拉分

(其實我見Twitter都有西班牙人討論,但西文唔夠好宣傳唔到
編劇當牙田同梓芊係主線咁加囉
日版暴走都俾班日本妹屌到飛起
港版應該屌得仲勁
而且呢套喺亞洲咁多腐女關注
但俾班垃圾編劇同導演搞成咁
其實站係梓芊角度我覺得冇野,因為阿田不嬲都同佢呻話比班人追好煩,咁佢如果鐘意阿田去碼都人之常情。

係仆街田見一個試一個,so far跑得最快隻馬係梓芊,但係見到阿牧要退賽又唔濟,你都係請返個德誠女傭算
拍唔出直男動搖
但拍出左直男更加直嘅味道
咁現實點兜
邊樹有過愛只係有個做得好好嘅管家要離開
仲有就係錄音可以成為呈堂證供架咩你當騙子無腦咁易就嘔番出黎無野呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞