【ViuTV】香港首部BL劇《大叔的愛》討論區 (37)田一雄除咗識收兵派軍糧仲識做咩

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
Francesca 見到田田拒絕Kk,kk傷心嗰時,其實佢自己都喊埋一份
我覺得呢個位都交代左佢其實唔想kk傷心
而離婚其實係kk尋找幸福嘅第一步
加上佢都知道已經留唔住kk,所以應承離婚都係合理嘅
20年嘅婚姻,大部分愛情都昇華左做親情,睇到佢地離婚都仲咁關心對方其實都係感動嘅
恨鐵不成鋼真係講得好岩
明明前3集都好有驚喜,天橋額頭吻嗰一段直情係驚艷,我甚至覺得係有feel過日版
但第4集就開始暴走
港版完全冇交代到牧田之間微細既變化
見到牧嗲偷偷拖手嗰一段明明係田田對阿牧情感爆發既感情戲黎,港版強行刪走改做搞笑
今日梓芊問阿田,如果阿牧係女仔你會唔會同佢一齊
其實呢段明明可以好有發揮去寫田對牧既感情
入門版:
田田支支吾吾唔去答=因為佢仲未搞清楚自己心意
進階版:
田田反思對方係男係女並唔係開始一段關係既重點
但偏偏最後係田田一句劈落黎「我同阿牧冇可能呀!」
我已經搞唔清楚究竟係編劇問題,定係阿登演技問題
田對牧既感情只有今集阿牧話飽唔食飯嗰段既一個眼神,而田芊就用左3份2既戲份去描寫,又拖手又想咀咁
最後牧田一抱
日版我係:春田田你終於開竅啦!!!(歡呼)
港版我係:仆街田一雄放過阿牧啦!!!
佢2012年已經冇做大台,照道理就應該keep得住水準嘅,但係近幾年又咁多政治事件,仲咁啱63歲廢老年齡

你當係我真係信唔過喇
細緻位唔講,實在太多。演技方面日版春田係carry成套劇㗎,佢除左誇張表情之外,仲有春田D猶豫不決,心虛,哀求,喊都演義得好好㗎。
上集靠娟姐carry
今集靠簡慕華carry
再咁落去真係想棄劇
甘國亮回咗塘幾十年喎
佢最好係80年代初
之後已經唔掂
其實我今日已經無心機睇
亂嚟嘅
再係咁聽日都要諗過係咪9:30睇
強行將細膩嘅感情位變成搞笑真係好撚on9
垃圾編劇毀咗成套劇
明明頭五集都好正
屌你老味加重bg線係咪覺得自己好撚醒
咁戚其義都係跟八十年代嘅佢
浪費晒買左個版權返黎
根本照搬原版就已經夠
其實仲有咩難度
都已經有晒劇本同有班演員可以參考
好好地一套bl劇但描述男主角同其他女角嘅感情線仲多過男2
不知所謂
香港有呢班編劇唔怪得d港劇越來越垃圾
本地化呀嘛
驚啲觀眾唔接受呀嘛
其實係佢哋唔化
觀眾依家就真係唔接受了
越來越覺得日本買返去中伏(雖然都只係會喺收費嘅CS朝同收費平台播)
其實寫少少BG可以 Francesca條線係ok嘅
但唔好係主線寫咁多BG 呢套BL劇嚟 邊個想喺主線睇咁多BG
Francesca真係好好
現實中會唔會有人可以做到咁
廿年青春
講真
睇BL劇我就係要睇嘅就係男男戀
條BG線戲份仲多過BL線係咩玩法??
就嚟頂唔順個梓芊
一開頭做青梅竹馬咪好地地
無啦啦撻着咗又用咁多篇幅去講佢哋想點呀
我要睇KK!我要睇阿牧呀!!
牙牧同kk依家變配角咁
加集數可以響兩個男主條線度舖多D既je,佢依家係減喎。
唔知viu有冇人mon po
等我試下喺度許個願
下次再有機會拍BL劇試下搵本地小說改編
就好似換個時代在一起咁 我覺得拍出嚟應該會幾好睇 但一定要改結局
好耐冇追Post
有睇日版想講翻今星期啲劇情。
星期一Darren個到我睇到問哂號覺得佢加個仔出嚟唔係問題 但個Flow塊得太快⋯⋯
Darren個Feel明明死牛一面頸咁 無啦啦就肯咁Positive對住個仔
總覺得如果係想放大呀牧對Darren一家嘅罪疚感 係可以再鋪得好啲⋯⋯
拒絕KK個Part整體上麻麻地 但KK翻到屋企Sad af個種張力好好 真係心噏嘅

琴日個集應該係畀大家屌爆嘅BG加戲
我自己覺得加唔係問題 但唔好搞到呀田成個直男咁
明明Darren同梓芊都係牧田催化劑 但搞到呀田愈嚟愈Firm自己係直男咁款

到今集Louis頹女冇問題 但個種頹應該係偏向「自信地頹」有情感落放落就怪怪的
同埋搞到好似係Francesca對Louis有Feel先都唔合理⋯⋯
最最最後係搞掂平哥單嘢個到
日版係呀田懶醒上咗去 同呀牧拎支錄音筆出嚟係同一幕
一炮過搞掂 整個Flow會對比到呀田同呀牧嘅不同 張力更強
但港版偏偏分開嚟做

唉呀我靠聽日牧田放糖呀 救翻套劇呀
agree 啊完全!
Edan係演技未夠,但唔怪得晒佢,都要個劇本咁撚暴走先可以睇到人咁火
D人物感情關係全部交代到跳晒step咁,下下要觀眾自己腦補個角色點解忽然咁大轉變
話就話唔駛好似c9劇咁畫出腸啫,都唔應該咁下話
唔係用BL同日版改編做牌頭就可以比屎人食架

另一心動嘅一幕裸體擁抱就咁ruin左 連田田裸上身都無晒心情鑑賞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞