【ViuTV】香港首部BL劇《大叔的愛》討論區 (37)田一雄除咗識收兵派軍糧仲識做咩

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
係啊 不過Chris比阿田更仆街 Jasper又比牧B更慘
成個故都大虐到癲
有無人睇好Fxxxxx x 梓芊?

有BL無奶油無GL
另外拍套大嬸的愛講飯芊(犯賤)百合戀(走he she thx)
加多啲牧田拍拖戲唔好咩

睇完house tour片 我已經分唔清牧田邊個0邊個1
阿牧呢度個樣好嬌好色氣
呢d片好睇過套劇
加呢d咪好囉
加乜q 梓芊
Diu
點解我睇唔到依幕嘅
Darren家室條線 本身日版個舞川主任劈頭就話家庭唔適合佢 暗示佢係gay
其他都係拖長嚟做
娟姐同平哥喺日版互動大約得港版十份一 收樓成件事原版一集就搞掂咗
咁你覺得娟同平咁好唔好睇?
好似無乜實則內容
呢個禮拜嗰三集都幾差下可能係一開始太好
啲節奏編排太亂,劇情比重又唔好,好易有悶場

最衰就係牧田條線會唔會講得太少?
牧我都仲明,明知鐘意嘅人係面前,但就咩都做唔到,眼望望住佢係到flirt左flirt右
田真係越睇越覺得格硬嚟,自從天橋之後佢就對牧好似冇哂咩睇法咁
明知人地鐘意你,都已經講到明做唔返朋友,但就冇乜再點鋪排阿田點樣唔覺意自己都鐘意阿牧

好明顯呢集阿田編排緊係去鐘意梓芊,就因為阿牧又話走,就又用埋啲死招留住人
睇咗咁多集完全feel唔到阿田係隱性gay
下集想睇佢點答應阿牧
果然期望越大失望越大
娟姐幾好阿可能編劇淨係識寫男女,因為日版佢地係最尾無咩原因就一齊。
但係其實日版最後主線都有d暴走因為得7集,係穿梭機咁快。明明港版有15集係可以主線呢邊鋪返多d, 去加強一齊,分手同結局效果,但而家好似暴走位又跟足,一分完就一年後,衝衝衝。阿田變左劇本工具人。

多既8集去左拖冇野拖既地方,例如賣樓同田芊,做又見唔到田芊互動有點樣促進田牧,同埋升華左日版,反而細節顯示阿田1516既無晒,好似比阿牧chur下又一齊,咁同之前kk chur佢有咩分別。bg加戲我唔嬲,但個bg加戲完同成套劇脫軌,睇唔到佢點輔助到主線,同埋點豐富左人物/套劇(除左阿田既仆街性格)。賣樓都起碼叫鋪平car一齊。

Darren個到我反而都覺得講多少少佢地過往無問題,咁睇佢想係阿牧唔想阿田好似佢咁搞散人地屋企出發,定當年佢地發生左咩令阿牧而家咁insecure令到事情發生佢好快就jump到同阿田分手既結論去出發補完都得,係睇個剪接效果姐。呢d支線都好需要去補完返點解主角會係現時有呢個特定接現豐滿返人物性格既。

但而家件事7左咁,後面主線暴走又跟晒主線咁,d生硬轉接位又唔加返d細節去接得靚d, 日版最尾兩集都比人罵佢而家睇陣好似跟到足。

好sad
表*
反而我覺得娟姐平哥呢pair做得好有喜感唔悶
但係收樓呢part就好似為做而做咁如果係日劇mode,應該係無啦啦平哥拎起枝野又錄,然後呀牧突然醒起,叫佢播然後熱血反擊
true, 唔睇梓芊個表情既話真係好難理解到阿田係鍾意同揀左阿牧
首歌就普通, 個mv就拍得唔錯,特別係3:00開始著白色衫同個女仔跳舞果park, 係好能正anson lo跳呢種舞好有魅力好過佢之前跳果D勁歌熱舞(前日無聊睇左佢兩首跳舞solo mv ,佢跳快歌D舞好似爭個力
拍多啲佢地煮飯食飯睇電視片就好
感覺上個主題曲mv片段已經出現左九成
之後嘅劇情 應該得返大澳同結局

個尾係咪代表edan有新歌

應該等呢一段 盡情喊阿牧 唔係推開阿田 要一巴星
講開千珠 日版我記得係千珠自己衝上去春田間屋度
港版完全唔明梓芊要打電話俾阿牧話俾佢知間屋冇咗然後阿牧又會被呢個情敵一齊住喺同一屋簷下 梓芊同牧應該未熟到會咁可以有咩事求佢幫手
阿田同梓芊條線真係垃圾到 睇過一個日版唔知邊個系列嘅cut講春田想同女開心點知一埋牙少少就諗起哥版嘅牧啲回憶就即時冇晒mood
我寧願睇田同梓芊類似係咁跟住先到牧要去爹揾度住
套劇個編劇係tvb過黎?
翻拍都可以出事有無搞錯?
香港真係無哂編劇人才咩?
點解香港d劇10套有9套都咁差
編劇明明係一套劇既靈魂
韓國就好尊重編劇
香港編劇可唔可以生性d
BL劇拍到得小小係關BL事
驚香港觀眾接受唔到咩?
點解D人cap圖可以咁快,就係呢幕巧正正子 第一次見anson lo跳舞look貢有魅力。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞