【ViuTV】香港首部BL劇《大叔的愛》討論區 (34)牧B做得最錯嘅事就係愛上仆街田

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
琴晚田芊線想咀落去嗰幕真係睇到好嬲
諗極都諗唔到加呢一part既作用係咩
本身牧田既感情戲都已經俾編劇改到冇乜淨
好好地感情戲又要變做搞笑
仲要加到田芊兩個兩情相悅,阿牧單箭頭咁
但今晚田田又要走去挽留阿牧???
之前有絲打話港版15集加戲在所難免
我明白係要加戲,但唔係加戲令到個感情線差左咁多
日版既春田起碼有在意阿牧,會因為佢心亂如麻同不安,只係自己未察覺係愛情所以遲遲未確定心意
而港版既田一雄就只係一個仆街直男
Agger
加成咁簡直破壞套劇
我都覺得係心痛阿牧,但阿牧誤解左,以為阿田係鍾意梓芊先執野
我原本以為會想咀落塊個陣,加插返比牧牧咀既畫面,等佢知自己鐘意邊個。

是沒有的
想錫個幕真係over咗
係酒吧攬嗰下已經夠啦 錫嚟做乜
仲要牙牧都係屋企
尋晚田芊線令成套劇急轉直下
見到預告半裸back hug已經冇哂興奮感 睇怕仆街田為咗唔想冇鐘點工人先強行挽留牧b
Diu
阿田想錫落去咀或者面都不知幾開心
加戲個part反而想睇下louis同Francesca 個條線
阿田錫梓芊其實會唔會係想試下自己對佢有無感覺>真係鍾意梓芊?其實酒吧攬攬個陣心跳聲係梓芊既,阿田係無感覺,係屋企手掂手都一樣無感覺
其實viu如果要改善節目同綜藝質素,係咪應該要派人去日本韓國見學,或者直接請嗰邊啲人過嚟教比較好,畢竟因為cctvb關係香港電視業界都同世界脫節左十幾年
如果係咁 我覺edan完全演唔到個種矛盾複雜心情
不如要加戲我地自己寫算。中間拍拖都可以好多野寫姐,都可以導致分手再連返日版結局。多成8集但係拿黎比仆街田做中央冷氣做乜

唔知係劇本定演員問題但導演係應該要做指導同make sure出黎個信息係佢心目中個個

我而家想企kk牧
如果我係阿牧,今晚比人攬我會一腳伸到阿田撞埋牆
牙牧沉撚哂船 點會推開田田
梓芊一開門阿田推開阿牧扮無野既可能性仲大
咪係
好似落雨天俾人拋棄咗嘅狗仔一見到主人出現都會撲返埋去
牙牧其實我都OK嫁不如考慮下我
形容得好貼切
牙牧 you deserve better啊
劇本同導演問題佔最重 劇本感情細節處理流於表面
唔係演員做唔到 天橋個幕
本身幾期待會有曖昧氣氛 點知都係着重喜劇包裝
就算去到阿田拒絕德斌個集,感情處理都係唔夠細膩
劇本張力唔足以牽動觀眾情緒 暫時都係依賴演員去carry
反而暫時寫得最好係簡慕華個角色 發揮到演員嘅戲味
真係會為佢而心痛
同埋好多位都輕輕帶過,甚至好似巴打咁講改編到無哂feel
港版同日版既最大分別係做唔到在搞笑與感情戲之間收放自如
日版搞笑部份係好好笑
但同時間感情戲亦一樣做得好細膩
港版過渡做唔好,所以先會咁多人覺得呢幾集好悶好麻麻

同埋唔知係咪編劇想遷就返香港觀眾口味
刻意淡化左牧田既感情線,加重左田芊線戲份
呢一點我作為原著粉真係超級不滿
不滿唔係因為我只係想睇BL或者我係鏡粉只想睇登神,而係佢地咁樣改編令田田呢個角色變得乞人憎左好多好多
日版既牧春其實早在前期戲份已經feel到佢地之間既情愫
特別係當春田田見到牧同主任偷偷地拖手
佢係成個人都好失落好心亂如麻,佢會覺得動搖不安
但港版將呢一段改做田田發現兩人拖手後放哂心,原來阿牧唔係鍾意自己呀~搞錯左咋~
明明應該係田田開始發現自己在意阿牧既感情戲,但編劇強行將呢part變左搞笑(誇張面部表情+係勢咁摷亂個頭)
睇到第6集我都仍然睇唔出牧田之間既情愫,再加上琴晚咁樣加戲落田芊線
但田田今晚就要挽留阿牧喇,唔知港版會唔會描寫返田田內心轉變(但最好嗰part佢地已經錯過左),如果冇,就只會係田田用拍拖去留一個工具人幫佢做家務
劇本同導演問題佔最重 劇本感情細節處理流於表面
唔係演員做唔到 天橋個幕做得唔錯
本身幾期待會有曖昧氣氛 點知都係着重喜劇包裝
就算去到阿田拒絕德斌個集,感情處理都係唔夠細膩
劇本張力唔足以牽動觀眾情緒 暫時都係依賴演員去carry
反而暫時寫得最好係簡慕華個角色 發揮到演員嘅戲味
真係會為佢而心痛
同埋好多位都輕輕帶過,甚至好似巴打咁講改編到無哂feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞