【ViuTV】香港首部BL劇《大叔的愛》討論區 (34)牧B做得最錯嘅事就係愛上仆街田

1001 回覆
11 Like 0 Dislike

兒登太瘦吖 男柱.....南柱赫大隻好多
好明顯想調整返個度數等大眾易入口啲
始終哩方面無日本咁open mind
發覺呢排鏡仔們啲ig followers升得好快
啲like數仲誇張 郁吓就4 50k
定阿田無勝算,想像左一下又幾得
d留言都幾仆街
睇到好撚嬲

大部分都係生日快樂
港版搞笑位幾好睇
但搞笑以外嘅細節位明顯有差距
日本版細緻好多 亦做到感人場面
港版有啲位好兒戲
純粹靠黃德斌carry
希望唔好虎頭蛇尾
新一兩集有少少回塘feel
有個係黑糖
睇佢fb都係姜仔d野但扮hellosss
同意
教主同兒登升得好快
牧b瞓覺好得意
港版同日版既最大分別係做唔到在搞笑與感情戲之間收放自如
日版搞笑部份係好好笑
但同時間感情戲亦一樣做得好細膩
港版過渡做唔好,所以先會咁多人覺得呢幾集好悶好麻麻

同埋唔知係咪編劇想遷就返香港觀眾口味
刻意淡化左牧田既感情線,加重左田芊線戲份
呢一點我作為原著粉真係超級不滿
不滿唔係因為我只係想睇BL或者我係鏡粉只想睇登神,而係佢地咁樣改編令田田呢個角色變得乞人憎左好多好多
日版既牧春其實早在前期戲份已經feel到佢地之間既情愫
特別係當春田田見到牧同主任偷偷地拖手
佢係成個人都好失落好心亂如麻,佢會覺得動搖不安
但港版將呢一段改做田田發現兩人拖手後放哂心,原來阿牧唔係鍾意自己呀~搞錯左咋~
明明應該係田田開始發現自己在意阿牧既感情戲,但編劇強行將呢part變左搞笑(誇張面部表情+係勢咁摷亂個頭)
睇到第6集我都仍然睇唔出牧田之間既情愫,再加上琴晚咁樣加戲落田芊線
但田田今晚就要挽留阿牧喇,唔知港版會唔會描寫返田田內心轉變(但最好嗰part佢地已經錯過左),如果冇,就只會係田田用拍拖去留一個工具人幫佢做家務
工具人sad but true
再係咁我棄
我唔係原版Fans
原版已經夠偽BL
港版越來越偽

只搞笑冇深情
亦令牧仍然中意佢
變得冇哂說服力
我覺得港版完全唔尊重bl感情線
剩係覺得好笑就得
真係咁驚香港觀眾唔啱口味不如唔好拍bl劇
而家bl劇加重bg線真係好反感
我覺得剪接上有d唔同左
都有少少影響
希望黎緊睇到有改變
如果唔係驚爛尾
依2集已經好差
越嚟越似cctvb劇
早幾日要兒登嗰句真係歌詞黎
早幾日兒登嗰句真係歌詞黎
日版俾人鬧偽bl黑bl我唔覺
但港版我覺
希望今晚嗰集開始會有番d驚喜
反正結局都一樣。不如阿牧拒絕留低比仆街田recap下兩人過往搞清楚下自己心意,再追過阿牧啦。

如果跟日被仲要阿牧問多次,見到都覺得慘,好似乞返黎咁。田中圭嬲唔落,但想剪死仆街田
版*
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞