自學 algo trading Day 0

139 回覆
81 Like 9 Dislike
依家講緊散户自己做,你走去同ibank比有咩意思
就算有ML,data質素、網速同電腦運算能力已經係大問題
門檻低唔代表易做
不過皮毛我都有學過,實在覺得唔值得自己寫
散戶好難做到de shaw two sigma咁
但algo 既心法有用
學左algo既心法
實行用資產配置對散戶黎講更有用
想知就算python識寫,但冇strategy 係唔係都係玩撚猿
點 識寫constructor係咪個algo會自己construct自己出黎
你有strategy寫出黎先有用
咁你又要寫出黎先試到
我都係自學做 algo 不過都仲係個新手 研究左半年有多 想share下少少睇法

見樓上好多人講 做algo好難 又要接API, 又要整 backtesting framework, 又怕 data overfit, ML又難學 門檻高

其實選擇得行Algo呢條路都預左要自律 要學要pickup既野的確好多 欣賞樓主花左唔少時間做資料搜集

我本身唔係IT底 以前讀U都係得一個 python course 因為自己對data有興趣 所以就自己讀左幾張 data science certs 對ML,DL都有認識, 都有做過D ML price prediction既 projects

接觸 algo, 我係由follow youtuber做唔同既 trading projects開始, 我覺得以入門黎講係非常好, 至少有人教你點樣用python connect with broker API, put orders, set stop loss 等等, 唔同library都會接觸到

呢到都有D平時python做algo會用到既 library 希望幫到你
https://github.com/wilsonfreitas/awesome-quant

其實做得Algo trade 又唔係一定要用ML同DL, 大把人用custom indicators一樣賺到錢, 係Reddit 都見到唔少成功例子, 買strategy再自己修改都係一個方向

自己由接觸algo , build 一套backtesting 既 system出黎,再到真係build左一個algo trading system出黎做trading 其實個過程係好好玩 成件事都好有成功感

研究strategy, 做 optimization真係好悶 好難, 但係如果真係想做我相信既一定會搵到一套可以stable地 profitable 既 strategy ( 我都努力搵緊

我覺得呢到既 advise都有用, 樓主有時間可以睇下
https://www.reddit.com/r/algotrading/comments/njcquf/advice_for_aspiring_algotraders/?utm_medium=android_app&utm_source=share

共勉之
啲libraries 好有用
依家先知有咁多現醒嘢可以抄
你會推介邊幾個YouTube channels
基本上GitHub 同埋TradingView 上面啲現成嘢都夠用
與其話乜嘢ML AI DL 不如話 個System係俾你輔助用 始終 啲乜嘢TA price prediction 全部都唔會同你講升定跌 只會同你講概率嘅問題
同埋我覺得algo係幣市會有用o的,因為24小時同幣比較跟技術指標
股有gap up down,同受基本面影響
感謝你,研究下先
意思係market 唔係markov process 所以RL 唔work?
markov process 係RL 黎講本身好似唔係咁hard 既requirement
唔用MCTS, 用policy/ value gradient based 既model free RL models 有冇得諗?
真,唔值得花咁多時間落去,用錢撘夠
咁少負評
通常呢d post 都係吹吓吹吓,唔會到肉
玩左auto chart trading 十年以上,起初跟你一樣,以為有哂所有工具和程式就可以賺錢,結果係,從來無成功過。
直到近一年放棄IB,mt4 等等免費嘅野,俾錢轉哂Sierra chart, 同CQG data feed.才開始搵到方向。

以下係我少少意見
想賺錢,不要用IB免費data . 除非你用daily chart. 但daily chart 嘅話就唔駛automation 啦。IB 可能太多人用,實在唔穩定。

一定要有一個賺錢嘅strategy. 唔係幾好嘅program 都係哂氣。

有了這個系統,係紙上試到啱先,再搵platform 同 language 都未遲。

賺錢嘅systems 唔一定複雜。可能只系兩三個指標就夠,我信奉simple is the best. 係網上真係有公開嘅方法,不過唔系所有情況都啱用啫。搵到一個能夠在某特定情況賺錢嘅先,然後慢慢加上幾他control 。可以由MACD開始,佢成功率算高,當然要配上其他,就更好。

其實最難寫嘅係點樣唔會輸,唔會輸太多,累積下來其實就已經賺錢。

而家所謂algo trade 其實同我做嘅差唔多,話可以跟據過往情況,當遇到同樣情況後,便作出反應,但其實玩得耐都知,一樣無100%。

總之,先搵到個strategy 先。上面有好多人講過啦。
寫program 係好玩,但賺到錢至係正路。
如果話用AI去搵STRATEGY, 咁個世界咁多人,好快就俾人搵到,然後大量使用,就冇咗EDGE./ALPHA.

股票根本係同「人類」對賭,不如研究下人類行為,搵啲潮流,搵啲好多人盲目衝動嘅時刻,好過淨係用股價去搵規律,如果有規律,大把人都搵到啦。
其實ml出嚟舊嘢個表現好多時仲差過人類,尤其喺轉熱炒板塊嘅時候
點解會有人覺得散户可以砌modal砌贏etf帶來既回報
所以叫樓主炒幣
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞