自學 algo trading Day 0

139 回覆
81 Like 9 Dislike
唔係想撥你冷水, 唔好曬時間。
上網學抄策略自己改快好多。
唔好諗咁遠做auto trading 啦
你剩係搵到一套選股策略已經好難
係你學python 前你不如諗左呢樣先
Programming只係張你諗既野寫比電腦聽
唔會因為你識programming而變左部電腦識話你聽應該點炒

Btw gd luck
Reddit algo trading 基本上有晒你想要嘅嘢
不過學樓上話齋 algo trading 係要你一開始有一套work嘅strategy 再用coding 去簡單化
lm
返工有啲忙但都想開始了解
想知樓主咩background, 本身係it底?
無須太著緊個study plan,從你有興趣既地方入手就okay。如果唔想跌入over fitting,記住利用backtest了解過去令策略失效既原因,減低未來交易重複犯錯的機會,而唔係用來搵賺錢既策略,世上無穩賺策略,賺係靠運,但輸得少先係靠實力。
自學做黑驚好過啦
Agree
其中一個留言

Yah, algo trading is not really about your ability to code... Anyone took a class on programming can code. To actually make money from algo trading, is to discover a strategy that works. That part has nothing to do with coding and more to do with understanding the market and how it works.

完全係我上面講既野
希望樓主搞清楚個先後次序唔好浪費時間

應該係
你有一個優質選股策略 你用programing去實踐同強化佢
唔應該係
你為左去搵選股策略而去學programming
做醫生都仲會心存幫人打工既概念架咩?
我估
Coding唔難 好難搵到strategy
付出同接收入唔成正比
all in index
再搵其他有意義既野去做
幫到
依家學定先遲啲再apply 落去,不過啲數有啲難,聽講要有y2 數底先讀到
巴打咩background 同埋接觸左幾耐ml 啊
我都有買
個人覺得同ernie chan 差唔多
正解
我的確係調轉左次序,倒果為因
應該擺多啲emphasis 落去strategy 到
我algo trade係上網搵d professor寫既論文抄strategy

巴菲特話買10年spy 贏曬啲基金佬,結果真係贏曬
巴打,上網搵人將你策略寫成program 都係幾十蚊美金,仲大把人爭住apply,你可以上mql5 (algo 專抄外匯既forum)睇睇。

與期哂時間學自學寫program 不如諗下策略叫人寫做程式,或者直接上algo 程式班。最近上緊堂,己經掛左signal 賺緊錢,仲有成班同學不斷研究,改良同優化。
商科仔
之前讀過一個c++ course
跟住年半python 都係啲web scrapping data cleaning 嘅經驗

不過咩design pattern, SOLID 依啲就真係唔識
你想玩咩strategy?咩asset class?

Arb trade好難自己做
你用python+api慢過人地做low latency+dma幾萬倍 (真係幾萬倍 唔係講笑

Macro同L/S equity的話
用多的時間研究fundamentals
用market data應該無乜alpha
坊間既程式交易多數係集中在期貨和外匯,但當你研究得愈深入就明點解咁難賺錢,一係市場本身波幅少,係槓桿令到有種錯覺波幅大。波幅少意味住價格噪音大,難以制定策略賺錢,backtest賺都只係over fitting 產物,最終都好易輸。二係position sizing問題,edge唔穩定之下加注,好易槓桿過大而一鋪清袋,呢個亦係大多數數學/金融天才破產既原因。真係想賺錢既話,乖乖地打份工,熊市時大手買入指數會易賺錢好多。
你知唔知咩叫手續費
本身炒股都輸 用quant 都會一樣
個個都用一套 alpha 磨平晒
用黎揀股ok
用黎trade 除非本身技術好好 唔係就唔好晒時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞