自學 algo trading Day 0

139 回覆
81 Like 9 Dislike
推下先 真係咁少人玩quant 咩
lm
係咪真係賺到錢
所以要用之前嘅數據backtest
同埋你有好嘅strategy 就賺到錢,programming 只係幫你驗證係咪真係work + 自動幫你炒

我都係啱啱開始 想高手去望下個study plan 有無問題
賺到錢唔會咁樣開post
留名想學
留名
成世幫人打工 你做埋我個份
講笑咩ching
幫街坊睇感冒都唔撚係幫人打工啦
lm
見好多hedge fund 請好多PhD 來玩quant, 一般散戶賺到錢嘅機會唔易,反而覺得用python來選股係幾好

最近發現google 有個free ml course ,唔知會唔會幫到,你有興趣可以睇吓
https://developers.google.com/machine-learning/crash-course/
Lol
個人學Crash course 淨係個朵已經同戰場上廝殺緊嘅phd 團隊戰力差好遠

再睇睇毎個crash course prework, prerequisite 要求已經勸退唔少人
https://developers.google.com/machine-learning/crash-course/prereqs-and-prework#prework

anyway thanks for your info 同訂閱咗樓豬
lm
初學就睇蔡嘉民果本程式交易快穩準
留名學嘢
加油呀, 當玩下就好, 唔好set 太高target, 要搵到algo贏錢真係唔易
我都係由零開始學起
啱啱學完python
依家開始接觸algo trading
感謝,幾有趣同啱我
我都有興趣研究,本身職python
留名支持
建議得閒更新下進度
留名學野
一個月後翻嚟睇吓你學習成果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞