法律教授 陳文敏:暴力行為應受譴責 惟獻花悼念違法說法牽強

168 回覆
686 Like 15 Dislike
資深大律師湯家驊表示以「烈士」、「勇士」等稱呼疑兇,有機會干犯《港區國安法》。

陳文敏指,警方不能將法例無限擴張。法律規範不可宣揚恐怖主義或煽動恐怖活動,惟宣揚或煽動需有意圖。而悼念可出於同情,甚至可作為表達對政府不滿,與宣揚恐怖主義有很大差距。若把任何行為視為違法,或會更加政府和市民之間的矛盾。

瞓咗幾耐,而家就係要滅聲。
見到d法膠將d尻例認真解讀就覺得好好笑

本質上同屯馬鐵膠有咩分別
百無一用是書生

最佳例證,共產黨1921年會議,讀書勁個班,全部比花柳毛鬥倒

政府繼續禁聲
只會增加仇恨
下次再有類似事件根本一啲都唔出奇
香港得港共3萬隻狗同藍絲先會犯法 其他個D係比呢班仆街屈既
人治扮法治
法膠加左膠真係無敵
依家見呢班所謂法律學者教授出黎講真話真係覺得好好笑
作為法律界權威,仲敢講真話,你仲想點
勇氣可嘉!
講人話已經足以令人感動
11哥代表不理世俗眼光,勇往直前,做自己想做既事
社會賢達, 支那仲同講你法治咩
日嘈夜嘈
難得有名有姓既人仲敢出黎講人話
貶低別人的付出價值都叫講人話
咁唔通捅人係合法?
點解黑警開槍係違法,手足桶人就係合法?

唔好因為對家crossed the line 就將呢樣野合理化
你最多話手足做嘅嘢合理,但肯定唔係合法
佢係律師,上電台講嘢,就算幾咁憎港共佢都知道有D嘢一定要講,有D嘢一定唔講得,根本唔需要在意
問題係法律係邊個定, 咁鐘意幫支那港共出聲維穩, 比個大紫荊勳章又點話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞