法律教授 陳文敏:暴力行為應受譴責 惟獻花悼念違法說法牽強

168 回覆
686 Like 15 Dislike

一名男子7月1日於銅鑼灣以刀企圖謀殺警員後自刺身亡,警方國安處正接手調查。警務處處長蕭澤頤表示,追悼或嘗試美化行兇者的行為有可能煽動、分化社會及仇警,影響公共安全秩序。資深大律師湯家驊表示以「烈士」、「勇士」等稱呼疑兇,有機會干犯《港區國安法》。

港大法律學院講座教授陳文敏認為,暴力行為本應受譴責,惟指獻花悼念可能違法的說法牽強。他認為現時仍未確定事件是否恐怖活動,可能只屬一宗襲警事件。根據《港區國安法》所提及的恐怖活動,需要涉及嚴重暴力行為、脅逼中央與特區政府、威嚇公眾實現政治主張,惟現階段尚未定性是次案件的性質,故不能把此案等同於恐怖活動。

陳文敏指,警方不能將法例無限擴張。法律規範不可宣揚恐怖主義或煽動恐怖活動,惟宣揚或煽動需有意圖。而悼念可出於同情,甚至可作為表達對政府不滿,與宣揚恐怖主義有很大差距。若把任何行為視為違法,或會更加政府和市民之間的矛盾

https://hd.stheadline .com/news/realtime/hk/2121228/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E9%99%B3%E6%96%87%E6%95%8F-%E6%9A%B4%E5%8A%9B%E8%A1%8C%E7%82%BA%E6%87%89%E5%8F%97%E8%AD%B4%E8%B2%AC-%E6%83%9F%E7%8D%BB%E8%8A%B1%E6%82%BC%E5%BF%B5%E9%81%95%E6%B3%95%E8%AA%AA%E6%B3%95%E7%89%BD%E5%BC%B7
仲講法律
陳文敏係咪已經犯左國安法?
問題係國安法大晒
你一拉你就搜你屋企電話公司
再收埋你本PASSPORT
唔提堂就拖住你無得走
提堂班狗官唔會聽你解釋, 佢地自己都驚啦, 根本唔會畀你保釋
吹佢唔漲
#有險可守
其實你知我知所有人都知
不過得陳文敏仲敢講人話
Push
港共話咩就咩 仲法律
Push
正正係警權無限大既表徵
陳文敏唔講法律重可以講乜
陳文敏都係勇士
快d拉佢入監倉
班狗都講晒恐怖襲擊啦
重有
黨安法用到正常法律解釋就唔叫黨安法啦
直接講法治已死好過
佢都係算吧啦重同港共講法律,有邊次佢講完唔係行相反
咁佢係港大法律教授,梗係用法律觀點講啦。喱個時候仲敢出黎講算係咁
鄭國泉開車撞市民已經係恐怖主義行為
律政狗唔告, 有市民私人檢控刑事檢控專員梁卓然就踢CASE
當時 陳文敏咩立場呢

指責受害者暴力請先睇清楚事實
基本法已經死左
唔好再講有法律得唔得
係人都知港共已經唔講法律
但佢一個權威出黎講d阿媽係女人既野就係表達出港共所謂依法根本就係老屈

佢講同我地講兩回事
呢條友係港大已經比人鬥左落馬
不過佢咁講又正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞