結他真新手吹水區

109 回覆
5 Like 6 Dislike
跟妹妹愛巨根老師一定好過羅長
都無咩特別方法 真係鍾意 玩玩下就咁
跟人學就係想試下考五級。但係第三堂佢就叫我學下八級歌
No ar
睇你想咩風格,同埋要咩音

所以要學下樂理同接觸多啲唔同風格,知大概邊啲音可以唔要邊啲音可以留低
彈彈下到樽頸無目標
成日話有樽頸都係自己聽既野窄

彈野無乜目標先有咁既現象

如果你只係想自娛氹下女咁

識finger style 加掃chord 都夠你玩一世

除非自己有標話想學到咩level 既artist

咁你先知自己要練d乜, 話者真係要

出去學, 由個老師點醒你等你知要做d乜

打個比喻, 你只鐘意聽greenday, 但

有一日你聽到首有solo又盛好鐘意好想彈

但自己只係聽得窄又只識power chord

唔識scale咁你咪就係楝左係度唔識彈
自學左4個月之後跟人學左8個月到
由一開始咩都唔識慢慢學識編fingerstyle再玩埋打板同泛音
叫做識啲基本野

月頭玩緊草井聖二首mellow sunset不過有好多位彈得唔順同冇佢啲feel,上一堂又教pickupmusic啲入面啲fingerstyle

基本上堂堂都有新野學,自己又要返工真係練吾曬
井草聖二

柒子
我既目標係唔洗譜都彈到一首歌
利申 學左1年既新手
其實你真係有勤力肯練一年已經可以做到

7 chord 以下齋聽就彈返出黎既技術

唔好成日用一年唔一年黎俾藉口自己
其實點練聽chord
呢方面好弱
自學緊Jam歌。
練左聽major同minor先, 聽一堆玩

掃普通chord既歌, 再自己試下執一d

自己認為有能力聽到出黎既chord

因為一定跟樂理, 首歌一個key就一定係

圍繞果個key既chord, 今日執intro, 搞掂左

隔幾日就埋執副歌

盡量唔好搵d中間有變調果d, 因為未到果個level

如果你有跟阿sir就可以上堂果陣俾佢睇下你

執得岩唔岩, 咁樣就可以慢慢build up到自己。

再到聽7 chord, 不過7 chord本身個voice

已經有d特別, 你到時練就係可以練一聽就知果個

chord係咩音
高手
我都唔高, 只係將我經驗分享下
出黎隻揪!
師兄都好勁下喎
感覺上唔同老師側重既野都唔同
可能有d教技巧多d
我老師就著重聽出黎既音色呀歌曲連貫同氣氛
可以瘋狂執呢d細位
反而技巧係教得少d
我連打板都唔識
因為自學要學得好都幾難喎
網上咁多教材未必識得飾選
練習都比較難知自己進度同埋缺點
所以都想知你係自學既過程入面係點樣去調整自己既學習
我耳仔對Harmony個感覺同聾人一樣
係要彈多d 1 3或1 b3去等自己個腦認得個聲

所以自己執歌就係都等自己聽得熟
新手想搵師傅學classical guitar, 請問有冇介紹?唔該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞