結他真新手吹水區

109 回覆
5 Like 6 Dislike
大家操成點玩咩結他?
我玩民謠主力玩fingerstyle,玩左半年
有d chord真係幾攞命
例如

按F chord我覺得好簡單,但係要轉CHORD時就唔順
尤其16分音符後極速轉F Chord
Lm學左9個月,唔知學咩同點學可以令我進步
第一張圖黑底黑字
Fingerstyle 一定要禁曬成個chord?
未必,好多時可以偷雞
係1對4班學咗年幾
學咁耐都仲係跟譜彈緊
又要等埋進度慢個d先教新野
好似比人呃鐘咁

有冇1對1嘅堂分享下係咪可以去快d?
想知大家平日點練

我是但上網開首歌狂練d chord
How mich
到你練要落pick
仲難
點解唔自學
同人夾band比人屌
最快
練習 Day 0 未買結他 新手推薦邊支?
玩fingerstyle好難自學,就算要跟人學,又無咩人專教fingerstyle,而且學費一定唔會平。除非你係玩到好初期就可以自學,如果唔係有啲歌你永遠唔會彈到。加上fingerstyle 涉及好多樂理知識,有人教始終會比較好。小弟玩咗差唔多五年結他,一開始連chords 都未識彈曬就已經玩fingerstyle 。期間自學咗三年,因為自己無咩進步而決定跟老師,一跟就跟咗兩年,中途有轉過一次老師。依排正打算下年考個 8級acoustic,當係比一個目標自己。
點解係指名fingerstyle 涉及好多樂理知識
首先fingerstyle 嘅意思係指結他嘅獨奏,彈嘅歌包含chords 同 melody。而唔會好似自彈自唱咁,只要識基本嘅chords 就可以玩到。而且fingerstyle最基本就係要識睇譜,先唔講五線譜,識睇tab 譜就夠。同埋結他一個chord 可以有好多種禁法,有啲禁法平時根本好少用到,有時就係要靠樂理去計下份譜用緊咩chords。有啲fingerstyle嘅歌甚至要轉其他tuning ,如果唔識樂理,到時連自己彈緊咩都唔知..如果你淨係想彈啲簡單野,唔學樂理都無咩問題嘅
其實係唔係你平時冇擺心機落伴奏
伴奏都要砌voicing
你唔花時間研究緊係覺得少用
咁都係視乎你想玩到咩程度同點玩
所以關fingerstyle 咩事
唔齋跟譜彈樣樣都要好多樂理啦
拍子好弱 好多時都係靠聽完隻歌背
一考就考8級?
Rockschool 8級Acoustic仲難過8級電結
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞